Upad u Kursk je prkosna poruka Zapadu: "Da, Ukrajina može dobiti ovaj rat"

Uništenja bista Lenjina u Kurskoj oblasti Foto: Profimedia, EPA

Hrabri ukrajinski upad u rusku regiju Kursk trijumf je kijevskih obavještajaca, ali i taktičke agilnosti vojske. No, to je ujedno i signal da je ruska vojska, unatoč očitoj brojčanoj nadmoći u ljudstvu i opremi, itekako ranjiva, stoji u analizi CNN-a.

Jednako je važno da je upadom u Kursk poslana i politička poruka kijevskim saveznicima koja je promijenila dominantni narativ o ratu, a koji kaže da su ukrajinske snage osuđene na beskrajnu obranu protiv nadmoćne ruske vatrene moći.

Putinovi ciljevi odjednom zvuče potpuno isprazno

Ruski predsjednik Vladimir Putin rat koji traje dvije i pol godine i dalje zove "specijalnom operacijom", a inzistiranje Moskve da će postići sve proklamirane ciljeve odjednom zvuče potpuno isprazno.

Naime, ukrajinske snage su u nešto više od dva tjedna zauzele gotovo onoliko teritorija u Rusiji (oko 1200 četvornih kilometara, tvrdi ukrajinska vojska) koliko su Rusi osvojili unutar Ukrajine tijekom cijele godine.

Rusi su doživljavali neuspjehe otkako je Putin naredio invaziju u veljači 2022. Ideja je bila zauzeti Kijev od tjedan dana. No, ruski ciljevi, baš kao i metode za njihovo postizanje, nisu se promijenili. Neumorno bombardiranje praćeno valovima pješaštva, zbog kojih Rusi bilježe enormne gubitke, postupno je zahvatilo ukrajinski teritorij.

 

"Prve pukotine u Putinovom narativu"

U analizi Instituta za ratne studije, think-tanka sa sjedištem u Washingtonu, stoji da "Putin vjerojatno procjenjuje da, sve dok Rusija može zadržati inicijativu i spriječiti Ukrajinu u provođenju operativno značajnih protuofenzivnih operacija, Rusija na dulji rok može nanijeti odlučujuće gubitke Ukrajini, te očekuje da će s vremenom splasnuti sigurnosna pomoć Zapada, baš kao i ukrajinski napori da mobilizira više ukrajinskog gospodarstva i stanovništva za ratne napore."

Mathieu Boulegue, viši suradnik u Centru za analizu europske politike, složio se da se ukrajinskim upadom u Kursk "možda nije puno promijenilo, barem ako se gleda širi strateški plan zemalja uključenih u rat".

"Ali prvi put u mnogo mjeseci ova je operacija natjerala Kremlj na drugačiji narativ, odnosno prve pukotine u Putinovom narativu", rekao je Boulegue za CNN.

Zaokret u ratu

Ukrajinska vojska je upadom u Kursk dovela u pitanje konsenzus među pristašama Ukrajine, koji smatraju da nema velikih šansi za vraćanje većeg dijela okupiranog teritorija. Kijev, naime, smatra da upad u Kursk pokazuje da ukrajinska vojska zaslužuje bržu i bolju podršku saveznika jer ima kapacitet za zaokret u smjeru rata.

Predsjednik Volodimir Zelenski to je istaknuo u prošlotjednom obraćanju: "Već smo proširili i nastavit ćemo širiti krug onih koji podržavaju pravedan kraj ovog rata. Bitno je da Ukrajina u ovu jesen uđe još jača nego prije."

Mick Ryan, bivši australski general, rekao je da je Kursk "pokazao da ukrajinska vojska uči i prilagođava se nakon neuspjeha protuofenzive 2023.", misleći na razvikani napad koji je Kijevu donio malo uspjeha.

"Cilj je pokazati da ruska pobjeda nije neizbježna"

"Cilj Ukrajine ovdje je pokazati da ruska pobjeda nije neizbježna i da se Ukrajina može boriti i pobijediti", dodao je Ryan. Ukrajinci upadom u Kursk žele uvjeriti skeptike na Zapadu da ih nastave podržavati i, što je još važnije, da dodatno ublaže ograničenja o tome kako i gdje se zapadno oružje može koristiti u Rusiji.

Ukrajinci su, naime, uporno uspijevali prevladati oklijevanje među saveznicima oko opskrbe sustavima koji bi mogli eskalirati sukob - prvo s topništvom i tenkovima, kasnije s borbenim avionima F16 i projektilima većeg dometa kao što su HIMARS i ATACMS.

Do svibnja je upotreba američkog oružja na ruskom tlu bila "crvena linija" za Bidenovu administraciju, koja se bojala eskalacije. Zatim je došlo do ruskog prodora u Harkivsku oblast, potpomognutog dalekometnim udarima s ruskog teritorija. Ukrajinci su se zapravo borili s jednom rukom iza leđa; a milijunski grad Harkiv je bio ranjiv.

"Koncept crvenih linija je iluzija"

Zabrana je ublažena te je Ukrajincima dozvoljeno nekim američkim sustavima napadati ruski teritorij. U Kursku su ga Ukrajinci dodatno nagrizli. Oklopna vozila i tenkovi iz SAD-a, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva viđeni su kako jure kroz rusko selo; zapadni su projektili srušili mostove kojima su Rusi htjeli slati pojačanja.

Zelenski je rekao da je Rusija blefirala. "Cijeli naivni, iluzorni koncept tzv. crvenih linija, koji je prevladavao u ocjenama nekih naših partnera, srušio se ovih dana negdje kod Sudže", rekao je Zelenski, referirajući se na ruski grad koji su Ukrajinci zauzeli u prvim danima upada u Kursk.

"Putinov blef"

"Ukrajina je ponovo pokazala da različite crvene linije koje je postavljao Putin nisu ništa drugo nego blef, osmišljen da pojača strah na Zapadu oko donošenja odluka o ratu", rekao je Ryan.

Boulegue pak kaže da je operacija Kursk korisna jer njome zapadni saveznici "mogu testirati Putinov prag boli", pa dodaje: "Ruske crvene linije su fluidne, a u Kursku vidimo još jedan primjer postupnog povećanja 'temperature rata'."

Ukrajinci su upadom u Kursk stavili na stol važan politički argument. Nitko se na Zapadu nije javno žalio na otvaranju ove nove fronte. Naprotiv, iz mnogih članica NATO-a, uključujući Njemačku, UK i Sjedinjene Države, stižu samo pohvale.

Zapad ipak ima granice

Ipak, postoji granica u onome na što je Zapad spreman pristati. Ukrajina bi željela gađati aerodrome duboko u Rusiji dalekometnim američkim raketama ATACMS, a Washington signalizira da nije spreman pristati na to.

Zelenski je uzvratio: "Ako naši partneri ukinu sva postojeća ograničenja korištenja takvog oružja na ruskom teritoriju, tada ne bismo morali fizički ulaziti u regiju Kursk s ciljem zaštite ukrajinskih građana u pograničnim regijama i uništavanja ruskog agresorskog potencijala."

Kako bilo, zauzimanje ruskog teritorija poboljšava pregovaračku poziciju Ukrajine u svim budućim pregovorima, a također djeluje i kao zaštita ako bivši predsjednik Donald Trump pobijedi na izborima u SAD-u i pokuša prisiliti Ukrajinu na ustupke Rusiji.

Kockanje s visokim ulozima

Operacija Kursk i dalje je kockanje s visokim ulozima za Ukrajinu u trenutku kada se ruske snage približavaju dvama važnim središtima u Donjecku, gradovima Pokrovsku i Toretsku. Ali ukrajinske snage pokazale su da sukob nije jednosmjerna ulica.

"Još ne znamo hoće li ovo biti fusnota ili će potpuno primijeniti igru", rekao je analitičar Boulegue. Za Ukrajince će održavanje operacije Kursk postajati sve teže kako Rusija bude slala sve više topništva i zrakoplovstva u regiju.

Ali svakim danom kojim ukrajinske snage kontroliraju područje ruskog teritorija veličine Hong Konga, upad u Kursk je sve važniji, zaključuje se u analizi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.