VIDEO Ogromne eksplozije diljem Bejruta

Foto, video: X

Ogromne uzastopne eksplozije čule su se diljem libanonske prijestolnice Bejruta nešto iza ponoći u utorak, objavio je Reuters, dok je nešto ranije potvrđeno da je izraelska vojska gađala južna predgrađa grada.

U Reutersovom prijenosu uživo mogao se vidjeti golemi oblak dima.

Nešto ranije Reuters je objavio da su najmanje dva izraelska projektila pogodila južna predgrađa Bejruta. Izraelska vojska je sat vremena ranije upozorila da će pogoditi određene zgrade u gusto naseljenim južnim predgrađima, ustvrdivši da ih naoružana skupina Hezbolah koristi kao objekte i poručila stanovnicima da odu.

Izgledna kopnena invazija

Strahovi od kopnene invazije porasli su u ponedjeljak s povlačenjem libanonskih trupa s granice s Izraelom, a američki dužnosnik rekao je da se čini da su izraelski vojnici spremni ući u Libanon.

Hezbolah je priopćio da je ciljao izraelske trupe koje se kreću preko libanonskih pograničnih gradova.

Uoči moguće izraelske kopnene invazije, libanonska vojska povukla se s granice s Izraelom u ponedjeljak, samo nekoliko dana nakon što je Izrael ubio čelnog čovjeka proiranske oružane skupine Hezbolah i time eskalirao regionalne tenzije.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je čelnicima lokalnih vijeća na sjeveru Izraela da će uskoro početi sljedeća faza rata duž libanonske južne granice kojoj je cilj vraćanje Izraelaca koji su pobjegli od raketa Hezbolaha u gotovo godinu dana graničnog nasilja.

Također je rekao izraelskoj vojsci: "Koristit ćemo se svim potrebnim sredstvima - vašim snagama, drugim snagama, iz zraka, s mora, i na kopnu. Sretno."

Washington Post prenio je riječi anonimnog američkog dužnosnika koji je rekao da je Izrael obavijestio Sjedinjene Države o tome da će operacija biti manjeg opsega nego 2006. godine protiv Hezbolaha i da će biti usredotočena na graničnu sigurnost.

Prošli tjedan Izrael je odbacio prijedlog SAD-a i Francuske o 21-dnevnom prekidu vatre u svrhu diplomatskog rješenja koje bi omogućilo raseljenim civilima s obje strane da se vrate kući.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je imao malo uspjeha u pokušaju odgovaranja Izraela od napada na Hezbolah ili Hamas, pozivao je na primirje.

"Zabrinut sam više nego što možda znate i volio bih da se zaustave", rekao je Biden novinarima kad su ga pitali što misli o izraelskoj invaziji Libanona. "Trebamo primirje odmah."

Zamjenik vođe Hezbolaha Naim Kasem, rekao je u svome prvom govoru od izraelskog ubojstva Nasralaha, da su "snage otpora spremne na kopnene borbe."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.