Tomašević: Situacija s Međimurje plinom je nenormalna, natječaj je bio nezakonit

Screenshot: HRT

Gradska plinara Zagreb-Opskrba (GPZO) ostaje najveći opskrbljivač plinom na području Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića, a po količinama plina najveći je opskrbljivač i u cijeloj Hrvatskoj.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je, gostujući u Dnevniku HTV-a, da nitko nije očekivao da će više od pola korisnika ostati kod GPZO-a. 

"Od 290.000 tisuća korisnika je oko 40.000 onih koji su mikropotrošači, uglavnom su prazni stanovi i tu se neće Međimurje-plin usrećiti s nekom potrošnjom. Oko 30.000 je kućanstava s dugom većim od 500 eura GPZO-u", rekao je Tomašević. Tih 30.000 kućanstava će također biti korisnici međimurske tvrtke.

"Ima li igdje u EU regulirano ovako tržište plina? Ovo je potpuno nenormalna situacija"

Komentirajući tvrdnje oporbe i sindikata da se GPZO nije ni trebao dovesti u ovu situaciju, Tomašević napominje da je odluka HERA-e od svibnja i dalje sporna. 

"Mi i dalje vodimo sudsku bitku protiv te odluke. Smatramo da je ona protuzakonita, ali smo najavili i sudsku bitku protiv te odluke i tržišnu bitku s Međimurje-plinom.

I dalje smatram i neka me netko demantira - ima li igdje u Europskoj uniji regulirano ovako tržište plina? Ovo je potpuno nenormalna situacija, da se dvije javne tvrtke u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na ovaj način zapravo natječu", kazao je zagrebački gradonačelnik.

"Natječaj nije zakonit"

Međimurje plin je bio uvjeren, u svim izjavama, da će imati više od pola tržišta plina do 1. listopada.

"Na kraju se to nije dogodilo i sada očito imaju veće količine plina koji su kupili nego što imaju kupaca. Što će oni sad s tim plinom?

Natječaj nije zakonit. Po zakonu mora biti objavljen u europskom službenom glasniku, a to se nije dogodilo. No unatoč tome išli su u tržišnu utakmicu", rekao je Tomašević te je zahvalio građanima Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića što su iskazali povjerenje GPZO-u. 

"GPZO je stabilan"

Tomašević se osvrnuo i na kritike oporbe te kazao da je prošla uprava, koju je postavila prošla vlast, GPZO-u nanijela gubitke od 47 milijuna eura štetnim ugovorima. 

"Uspjeli smo preživjeti sve te energetske krize i takve financijske gubitke i GPZO je stabilan", veli Tomašević.

Gubitak GPZO-a i vladine uredbe

U prvih šest mjeseci financijskih rezultata Zagrebačkog holdinga je 21 milijun eura gubitka. Tomašević je danas rekao da je to primarno zbog gubitaka GPZO-a koji nisu ni trebali nastati. Upitan je o čemu se tu radi.

"Oni nemaju nikakve veze s odlukom HERA-e. Prije svega želim reći da se u izvješću Holdinga vidi i daljnje smanjivanje duga, vidi se i daljnje odvajanje otpada koje se povećava u gradu Zagrebu i niz pozitivnih stvari.

Na ukupni rezultat Holding grupe je utjecao taj gubitak GPZO-a. Međutim, on je zapravo uzrokovan time što vladina uredba za obeštećenje plinskih opskrbljivača vrijedi do 1. listopada, ali postoji rupa od 1. travnja do 30. rujna. Ministarstvo gospodarstva je potvrdilo da radi na uredbi koja će popraviti taj nedostatak. Riječ je o 27 milijuna eura", rekao je Tomašević za Dnevnik HTV-a.

Gradonačelnik Zagreba je potvrdio kako očekuje da će taj novac i dobiti te da bi i bez njega GPZO bio u plusu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.