Porezna promijenila pobjednika one nakaradne nagradne igre. Na pomolu novi skandal?

Foto: Porezna uprava/ Index

Skandal s nakaradnom nagradnom igrom Porezne uprave, u kojoj se bjesomučno skupljaju računi pa ljudi šalju tisuće računa mjesečno koje skupljaju na raznorazne načine, dobio je nastavak.

Porezna je danas objavila da je provela dodatne kontrole regularnosti sakupljanja bodova za  dobitnike 1. kola nagradnog natjecanja te da je, "u skladu s provedenom kontrolom i člankom  11. stavkom 3. Pravila nagradnog natjecanja, Povjerenstvo uskratilo nagradu natjecatelju za kojeg se naknadno uspostavilo da je sakupljao bodove protivno pravilima". 

Dakle, Porezna je oduzela pobjedu Andreju Stevenu Horvatu iz Zagreba, koji je skupio 2858 računa u 24 dana, odnosno 119 računa po danu. 

"Vrlo sam jednostavno skupio račune jer sam ih prikupio drito od konobara. Tko ima najviše računa dnevno? Pa konobari. Moja prednost je ta što ja radim neke poslove vezane za konobare pa imam baze konobara zbog drugih projekata i onda sam poslao poziv u WhatsApp grupu i rekao im da mogu tamo proslijediti svoje račune i da ih razmjenjujemo", kazao je Horvat Indexu prije tri tjedna.

Porezna je objavila novi poredak 1. kola nagradnog natjecanja koji glasi ovako:

  1. Zvonko Moslavac iz Virovitice s osvojena 1443 boda osvaja nagradu od 5000 eura
  2. Alen Imširović iz Osijeka s osvojenih 1378 bodova osvaja nagradu od 3000 eura
  3. Karmen Šušnjar iz Splita s osvojena 1353 boda osvaja nagradu od 2000 eura.

"Zahvaljujemo svim građanima i medijima koji su nam dostavili saznanja i dokaze o postupanjima pojedinaca protivno pravilima nagradnog natjecanja. Ovim putem pozivamo građane da i dalje dostavljaju Poreznoj upravi sve sumnje u regularnost prikupljanja bodova. U suradnji s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske razmotrit ćemo mogućnost pokretanja postupaka protiv sudionika koji su različitim manipulacijama pokušali ostvariti nagradu", naveli su još iz Porezne uprave. 

Novi pobjednik bi mogao značiti i novi skandal

Dakle, novi pobjednik 1. kola nagradnog natječaja Porezne je Zvonko Moslavac iz Virovitice. 

Zanimljivo je da je čovjek s istim imenom i prezimenom, iz istog grada, već na nagradnim igrama osvojio dva automobila. 2007. godine je dobio Peugeot 107 u nagradnoj igri Palome, a 2013. Ford Fiestu u nagradnoj igri Kike (nekadašnji lanac trgovina namještajem). 

Zanimljivo je i da je Svjetlana Moslavac, zaposlena u virovtičkom područnom uredu Porezne uprave, također dobivala na nagradnim igrama i da se kao njeno prebivalište spominjala ista adresa kao za Zvonka Moslavca, sretnog dobitnika dva automobila. 

Spomenimo i da se Andrej Steven Horvat, nesuđeni pobjednik igre prvog kola nagradnog natječaja Porezne, u razgovoru za Index koji smo vodili početkom rujna osvrnuo baš na drugoplasiranog Zvonka Moslavca, kojeg je Porezna sad promaknula u pobjednika.

"Meni su fascinantni drugi igrači koji su fizički skupljali račune. Zvao me jedan koji je skupio 2200 računa u 8. mjesecu. On je fizički išao od dućana do dućana. Ja sam pogledao te igrače, ovaj na prvom i drugom mjestu su hrpe nagrada u životu dobili i kak su oni to skupili? Ovaj je obišao cijelu Viroviticu valjda. Jel u Virovitici uopće ima sto lokala? Ne znam kako je on to skupio. Tko je uvjerio lokale da mu daju svaki drugi dan račune, taj će imati prednost da pridobije i druge lokale pa skuplja račune. On će biti u prednosti", rekao je Horvat. 

Dobitnici drugog kola 

Inače, Porezna je objavila i dobitnike 2. kola. To su:

  1. Vesna Tomulić iz Rijeke s osvojenih 2559 bodova osvaja nagradu u iznosu 5000 eura
  2. Anđelka Bižić iz Osijeka s osvojenih 2413 bodova osvaja nagradu u iznosu  3000 eura
  3. Marijan Košćak iz Varaždina s osvojenih 2300 bodova osvaja nagradu u iznosu  2000 eura. 

"Za 2. kolo nagradnog natjecanja provedene su kontrole regularnosti sakupljanja bodova odnosno kontrole korištenja automatiziranih postupaka i drugih mogućih manipulacija. Temeljem navedenog objavljuje se poredak dobitnika 2. kola nagradnog natjecanja. Čestitamo svim dobitnicima i pozivamo građane na daljnje sudjelovanje u nagradnom natjecanju", poručili su iz Porezne.

"Ministarstvo financija, Porezna uprava provodi nagradno natjecanje s ciljem promidžbe aplikacije mPorezna te edukacije kupaca o postupku fiskalizacije odnosno izdavanja i uzimanja računa. Napominjemo da se u ovom slučaju ne radi o nagradnoj igri u kojoj se dobitnici biraju metodom slučajnog odabira (izvlačenjem), nego o nagradnom natjecanju u kojem sudionici moraju zadovoljiti pravila sudjelovanja odnosno sakupljanja bodova", dodali su još. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.