VIDEO Ovo vozilo pojavilo se na sjeveru Ukrajine. Donosi novu eskalaciju rata

Foto: X

Sredinom lipnja ruski predsjednik Vladimir Putin otputovao je u Pjongjang kako bi se sastao sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom i potpisao obrambeni sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje. Šest tjedana kasnije u blizini fronte na jugu Rusije, tik preko granice, pojavilo se sjevernokorejsko vozilo za projektile.

Čini se kako snažnije vojne veze između Rusije i Sjeverne Koreje napokon počinju ostavljati traga u borbama. Ako Sjeverna Koreja zaista Rusiji šalje oklopna vozila, to bi moglo riješiti jedan od najvećih ruskih problema u ratu: nestašicu borbenih vozila, piše Forbes.

Viđeno je vozilo Bulsae-4

Početkom tjedna jedan ukrajinski dron zamijetio je nešto neobično blizu Vovčanska, glavnog ratišta dvomjesečne ruske ofenzive na sjeveru Ukrajine. Pobliže promatranje otkrilo je kako se navodno radi o vozilu Bulsae-4, opremljenom projektilima za uništavanje tenkova. Vozilo je "uspjelo ispaliti šest raketa prije odlaska", izvijestio je ukrajinski pilot dronova kodnog imena Kriegsforscher.

Bulsae-4 postoji samo u Sjevernoj Koreji. Sastoji se od oklopa sjevernokorejske verzije ruskog oklopnog vozila za prijevoz trupa BTR-80 na koji su nadodani nezgrapna kupola i osam protutenkovskih projektila s navođenjem od kojih svaki vjerojatno ima domet od nekoliko kilometara. Bulsae-4 obavlja isti posao koji obavljaju ukrajinski i ruski timovi opremljeni protutenkovskim projektilima - uništava neprijateljske tenkove - ali to čini uz mnogo veću brzinu, pokretljivost i zaštitu.

Za Ruse Bulsae-4 ispunjava sve snažniju potrebu: ruska vojska u rat je ušla s oko nekoliko stotina protutenkovskih vozila Shturm i Kornet. Vrlo brzo su izgubili njih pedeset, zahvaljujući ukrajinskim akcijama. U posljednje vrijeme su vozila s projektilima postala rijedak prizor na fronti, možda i zato što ih jednostavno nije ostalo mnogo.

Ne znamo koji su detalji ruskog sigurnosnog sporazuma sa Sjevernom Korejom, ali je moguće - čak i vjerojatno - da uvjeti uključuju transfer velikog broja sjevernokorejskih vozila. 

Ako ruska vojska zaista dobiva sjevernokorejska vozila, moguće je da nije riječ samo o vozilima Bulsae-4. Rusima nedostaje modernih tenkova i oklopnih vozila za prijevoz trupa, zbog čega ne bi trebalo iznenaditi ako uskoro na fronti vidimo korejske tenkove Pokpung-ho i vozila M2010 APC.

Pomoć Sjeverne Koreje - potiho

Veliko pitanje je što će učiniti Južna Koreja. Početkom rata su i Sjeverna i Južna Koreja pružale podršku svojim saveznicima u sukobu, ali potiho. Autoritarna Sjeverna Koreja prodavala je autoritarnoj Rusiji granate i balističke projektile, dok je demokratska Južna Koreja prodavala granate SAD-u za daljnji prijevoz u demokratsku Ukrajinu.

Sada kada Sjeverna Koreja Rusiju podržava otvoreno, Južna Koreja možda će početi razmišljati o otvorenoj podršci Ukrajini. Nedugo nakon što su Putin i Kim potpisali sigurnosni pakt, južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Chang Ho-jin žestoko ga je kritizirao rekavši kako će njegova vlada ponovo razmisliti o zabrani slanja oružja izravno Ukrajini, koja je trenutno na snazi.

Valja napomenuti kako Južna Koreja proizvodi neka od najboljih oružja na svijetu, i to u mnogo većim brojkama nego bilo koja druga zemlja, vjerojatno uključujući i Sjevernu Koreju. "Nadam se da će Južna Koreja reagirati", napisao je Kriegsforscher.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.