VIDEO Rusi prvi put pokazali lansiranje gigantske klizne bombe sa Su-34?

Foto: X

Rusija je prvi put objavila snimku koja prikazuje, kako tvrde, lansiranje ogromne klizne bombe FAB-3000 - oružja koje u osnovnoj konfiguraciji teži preko tri tone. Bomba je dio obitelji streljiva UMPK, poznata je po težini od tri tone i dodatku krila koja se izvlače i paketa za navođenje prema cilju, piše War Zone.

Novu snimku u kojoj se tvrdi da se vidi bomba - čija je točna oznaka u ovom trenutku nepoznata - objavilo je rusko ministarstvo obrane. Prema njihovoj izjavi, snimka prikazuje napad na "privremenu točku raspoređivanja" ukrajinskih oružanih snaga u zoni odgovornosti grupe snaga Sjever, za koju se zna da djeluje u regijama Harkiv i Sumi.

Snimka prikazuje pilota zrakoplova Su-34 Fullback kako provjerava bombu postavljenu na središnju stanicu ispod trupa mlažnjaka prije nego što se prebaci na pogled iz zraka na avion koji zatim ispušta oružje.

Nakon otpuštanja sa zrakoplova krila bombe se otvaraju i ona se rotira kako bi letjela s krilima i repnim perajama prema gore, što je standardna značajka streljiva UMPK postavljenog naopako na zrakoplov. Čini se da bomba ima i crvenih svjetala koja se u jednom trenutku vidi da svijetle. Njihova svrha nije jasna, ali bi mogla pomoći posadi u praćenju putanje bombe, piše WarZone.

Kraj videa uključuje pogled iz zraka - vjerojatno iz drona - koji prikazuje navodni udar bombe.

Upitna autentičnost snimke

Ipak, analitičari kažu da nije sigurno da je snimka autentična i da zaista prikazuje FAB-3000. Kažu da je moguće da se radi o manjem FAB-1500 s istim kompletom za navođenje.

"Svakako je moguće da je video zapravo montaža koja prikazuje snimke oba ova oružja i ne bi bilo prvi put da su službeni ruski videozapisi manipulirani ili uvelike montirani", piše War Zone.

Što su FAB-3000 i FAB-1500?

FAB-1500 i FAB-3000 su oružja koja teže 1500, odnosno 3000 kilograma, a gotovo polovica im se sastoji od eksploziva. Ispuštaju se iz borbenih zrakoplova s udaljenosti od 60-70 kilometara, izvan dometa većine ukrajinskih protuzračnih oružja. 

Bombe se usmjeravaju prema meti pomoću sustava za navođenje i preklopnih krila koja mu omogućuju da klizi prema njoj. Joseph Trevithick, koji je pisao o razvoju bombe za TheWarZone, kaže da ovo oružje "nudi novu i daleko destruktivniju opciju izdvojenog udara za mnoge ruske taktičke zrakoplove, dok također pomaže pilotima da ostanu dalje od neprijateljske obrane".

Korištenje FAB bombi postalo je ključni element u ruskoj ofenzivi u Donjeckoj regiji, posebno u sravnjivanju sa zemljom ukrajinske obrane oko Avdijivke, koja je pala u veljači.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.