Vodeća stranka u Japanu mogla bi nakon deset godina izgubiti vlast

Foto: EPA

Japanski birači odlučuju o sudbini vlade premijera Shigerua Ishibe na današnjim izborima i očekuje se da će kazniti vladajuću koaliciju zbog skandala oko financiranja i inflacije, potencijalno okončavši desetljeće dominacije njegove Liberalno-demokratske stranke.

Ankete pokazuju da će birači kazniti LDP i dugogodišnjeg partnera stranku Komeito, a koalicija bi mogla izgubiti parlamentarnu većinu, dok se Japan bori s rastućim troškovima života i sve napetijim odnosima sa susjednom Kinom.

Gubitak većine u donjem domu natjerao bi Ishibu, koji je na dužnosti samo mjesec dana, na pregovore o podjeli vlasti s manjim strankama. To će unijeti nestabilnost u neka politička područja, iako nijedna anketa ne predviđa svrgavanje LDP-a s vlasti.

Svrgavanje desetljeće duge dominacije LDP-a

Politička svađa mogla bi uzdrmati tržišta i stvoriti probleme Japanskoj središnjoj banci ako Ishiba odabere partnera koji podržava održavanje kamatnih stopa blizu nule koje središnja banka želi postupno povećavati. "Bit će znatno oslabljen kao vođa, njegova stranka će oslabiti u politikama na koje se posebno želi fokusirati jer će dovođenjem koalicijskog partnera morati napraviti određene kompromise s tom strankom, koja god to stranka bila", rekao je stručnjak za japansku politiku na Sveučilištu za međunarodne studije Kanda Jeffrey Hall.

LDP bi mogao izgubiti čak 50 od 247 mjesta u donjem domu, a Komeito bi mogao pasti ispod 30, što koaliciji daje manje od 233 mjesta koliko je potrebno za većinu, pokazalo je prošlotjedno istraživanje lista Asahi. Ankete pokazuju da će LDP ostati najjači u parlamentu, ali bi mogao izgubiti mnogo glasova u korist oporbene Ustavno-demokratske stranke Japana (CDPJ), koja je pobijedila LDP 2009., a procjenjuje se da bi CDPJ mogao dobiti čak 140 mjesta.

Potencijalni koalicijski partneri mogli bi biti Demokratska stranka naroda (DPP) i Japanska stranka inovacija, ali obje predlažu politiku koja nije u skladu s politikom LDP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.