Zapad želi izolirati Putina. Danas mu stižu čelnici itekako moćnih zemalja

Foto: Profimedia

Gotovo tri godine nakon što su rusku invaziju na Ukrajinu osudile zemlje širom svijeta, ruski predsjednik Vladimir Putin organizira summit s više od desetak svjetskih čelnika. Radi se o jasnom signalu ruskog autokrata da ne samo da nije izoliran nego iza njega stoji moćna koalicija zemalja, piše CNN.

Trodnevni summit BRICS-a, koji počinje danas u jugozapadnom ruskom gradu Kazanu, prvi je sastanak skupine velikih gospodarstava u usponu: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike. S obzirom na to da je ranije ove godine koalicija proširena, bit će tu i predstavnici Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije i Irana.

Stižu premijeri Kine, Indije...

Među čelnicima se očekuju Xi Jinping iz Kine i Narendra Modi iz Indije, predsjednici Masoud Pezeškian iz Irana i Cyril Ramaphosa iz Južne Afrike, kao i oni izvan "kluba", poput turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Očekivalo se da će mu se pridružiti brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, ali je otkazao putovanje nakon što se ozlijedio kod kuće.

Ovotjedno okupljanje BRICS-a i drugih zemalja predviđeno je da bude daleko najveće međunarodno okupljanje kojem je Putin domaćin otkako je pokrenuo rat u veljači 2022. te ukazuje na rastuću konvergenciju nacija koje se nadaju da će vidjeti promjenu u globalnoj ravnoteži moći i - u slučaju nekih, poput Moskve, Pekinga i Teherana - izravno se suprotstaviti Zapadu predvođenom Sjedinjenim Državama.

Žele ostaviti dojam da je Zapad izoliran

Putin - i bliski partner te najmoćniji čelnik zemlje BRICS-a Xi Jinping - projicirat će sljedećih dana ovu poruku: Zapad je taj koji stoji izoliran u svijetu sa svojim sankcijama i savezima, dok "globalna većina" zemalja podržava one koji žele izazvati američko globalno vodstvo.

U obraćanju novinarima u petak Putin je pozdravio rastući gospodarski i politički utjecaj zemalja BRICS-a kao "nepobitnu činjenicu" i rekao da će, ako BRICS i zainteresirane zemlje budu surađivali, "biti značajan element novog svjetskog poretka" - iako je zanijekao da je skupina "antizapadni savez".

Putinove ovotjedne poruke bit će još znakovitije jer se sastanak održava samo nekoliko tjedana uoči američkih izbora, na kojima bi potencijalna pobjeda bivšeg predsjednika Donalda Trumpa mogla dovesti do toga da SAD promijeni svoju nepokolebljivu potporu Ukrajini i još više zategne veze sa svojim tradicionalnim saveznicima.

"Ovo je dar za Putina"

"Ovaj summit BRICS-a stvarno je dar za Putina", rekao je Alex Gabuev, direktor centra Carnegie Russia Eurasia u Berlinu. "Poruka će biti: kako možete govoriti o globalnoj izolaciji Rusije kada svi ovi čelnici dolaze u Kazan."

Rusija želi prikazati BRICS "kao čelo, novu organizaciju koja nas sve kao globalnu zajednicu vodi ka pravednijem poretku", rekao je Gabuev.

No, unatoč oštroj retorici Rusije, čelnici koji se sastaju u Kazanu imaju širok raspon stajališta i interesa. To je stvarnost BRICS-a za koju promatrači kažu da ograničava njegovu sposobnost da pošalje jedinstvenu poruku, osobito onakvu kakvu bi Putin mogao poželjeti.

Globalne krize

Skup čiji je domaćin Rusija predstavlja oštru suprotnost prošlogodišnjem summitu BRICS-a u Johannesburgu, kada je Putin sudjelovao s druge strane videoekrana. Nije mogao osobno prisustvovati zbog naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda zbog ratnih zločina u Ukrajini.

Ove je godine ruski predsjednik na čelu prvog summita otkako se organizacija gotovo udvostručila - a okupljanje se odvija u vrlo drugačijem globalnom krajoliku.

Dok je BRICS prvenstveno usmjeren na gospodarsku suradnju, njegov prošlogodišnji sastanak održan je u sjeni rata u Ukrajini. Sada, dok taj rat i dalje bjesni, sve je veći sukob na Bliskom istoku, gdje se Izrael bori protiv militanata koje podržava Iran, te će vjerojatno dominirati u razgovorima čelnika.

Stiže i palestinski čelnik

Putin je prošlog tjedna potvrdio da će se palestinski čelnik Mahmoud Abbas pridružiti događaju. Ruski čelnik i njegovi dužnosnici vjerojatno će iskoristiti sukob - i bijes diljem globalnog juga prema SAD-u i njegovoj potpori Izraelu - kako bi učvrstili svoj argument za novi svjetski poredak bez SAD-a na čelu, kažu promatrači.

Kina i Rusija pozvale su na prekid vatre u sukobu i kritizirale postupke Izraela, dok je SAD podržao pravo Izraela da uzvrati protiv militantnih skupina Hamasa u Gazi i Hezbolaha u Libanonu.

Mnogi sudionici sastanka na vrhu vide sukob na Bliskom istoku "kao glavni primjer zašto bi ova skupina zemalja trebala imati veći utjecaj", rekao je Jonathan Fulton, viši suradnik Atlantic Councila sa sjedištem u Abu Dhabiju. Međutim, rekao je, zemlje ga "uglavnom koriste kao retoričku poantu za kritiziranje stvari koje im se ne sviđaju", umjesto da pokazuju interes da predvode njegovo rješavanje.

Xi Jinping i Vladimir Putin

Što s Ukrajinom?

Promatrači će također pratiti hoće li Kina i Brazil iskoristiti okupljanje kao platformu za iznošenje zajedničkog mirovnog prijedloga u šest točaka o ratu u Ukrajini, kao što su učinili na prošlomjesečnom sastanku Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Tada je ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski oštro osudio te napore rekavši da bi takvi planovi pomogli Moskvi, dok je upozorio Kinu i Brazil: "Nećete jačati svoju moć na račun Ukrajine."

No, Zelenski ima vlastitih problema jer njegov "plan pobjede" za okončanje rata nailazi na mlake reakcije, a kad se u obzir uzmu i izbori u SAD-u, to znači da Kina sada ima "ogromnu priliku udarati po vlastitom formatu rješenja sukoba, ne štedeći previše utjecaja", smatra Gabuev.

Nedavno uključivanje Irana u BRICS, koje je Rusiju opskrbilo stotinama dronova i balističkih projektila kratkog dometa (što Iran poriče), dovodi bliskog ruskog partnera još više u okrilje Moskve. SAD i njegovi saveznici također optužuju Kinu da pomaže ruskim ratnim naporima kroz opskrbu robom dvojne namjene poput strojeva i mikroelektronike - uloga koju Peking također negira braneći to kao "normalnu trgovinu" s Rusijom i "neutralnost" u ratu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.