Internet su već preplavile zavjere oko debate Trumpa i Bidena

Foto: X

Republikanski online ekosustav zahuktao se uoči prve predsjedničke debate u SAD-u. Kongresnici i lobisti šire teorije zavjere o predsjedniku Joeu Bidenu i umjesto da smisle bilo što novo, oni recikliraju stare izlizane optužbe koje su već razotkrivene - uključujući tvrdnje da će Biden biti "navučen" na lijekove za poboljšanje učinka.

"On sada spava jer ga žele učiniti dobrim i jakim", rekao je bivši predsjednik Donald Trump o Bidenu na predizbornom skupu tijekom vikenda, ali nije dao nikakve dokaze o tome. "Dakle, malo prije debate dobit će injekciju u dupe. Žele ga ojačati. Rekao bih da će izaći sav napumpan", dodao je.

Ovo je gotovo potpuno ponavljanje tvrdnje koju je Trump iznio na skupu 2020. godine, kada je tvrdio da će Biden dobiti "veliku debelu injekciju u dupe" kako bi u raspravi izgledao "bolje nego ikad". Trump je također iznio sličnu tvrdnju o Hillary Clinton 2016. Također je pozvao Bidena da se testira na droge prije debate, što je i učinio 2020. godine, piše Wired.

Čini se da su Trumpovi komentari dio šireg nastojanja njegove kampanje da kontrolira online narativ oko debate.

Biden i droge

Bivši liječnik Bijele kuće za Trumpova mandata Ronny Jackson objavio je na X-u sljedeće: "TESTIRAJTE BIDENA NA DROGE PRIJE DEBATE! Hoćemo li vidjeti Sleepy Joea koji živi u podrumu Bijele kuće ili ćemo vidjeti Jacked-Up Joea koji se pojavio na govoru o stanju nacije???"

Jackson je razgovarao i s Marijom Bartiromo iz Fox Businessa, koja je pomogla u širenju neutemeljene zavjere. Tijekom intervjua Jackson je otišao još dalje nagađajući zašto su Biden i njegovi suradnici boravili u Camp Davidu uoči rasprave.

"Biden će biti u Camp Davidu cijeli tjedan prije rasprave. Vjerojatno eksperimentiraju s odgovarajućim dozama, davanjem lijekova prije rasprave", rekao je Jackson, koji se trenutno kandidira za Kongres u Teksasu uz Trumpovu podršku.

Oglasili su se i drugi političari.

"Mislim da Trumpova ekipa ne bi smjela podcijeniti Joea Bidena i sposobnost njegovih suradnika da ga podignu uz piće Mountain Dew ili nešto slično", rekao je zastupnik iz Missourija Eric Burlison u intervjuu za Fox Business i dodao: "Tijekom ovogodišnjeg govora o stanju nacije imao je puno energije oko sat ili sat i pol."

Mreža protrumpovskih i desničarskih lobista i influencera na X-u i Telegramu masovno je prihvatila zavjeru dijeleći Trumpove komentare i intervjue s Jacksonom i Burlisonom.

Brojne teorije zavjere

U zavjereničkim kanalima na Telegramu influenceri su iznosili još luđe tvrdnje o debati, uključujući onu da će se Biden povući iz rasprave iz medicinskih razloga te da će biti istaknut novi demokratski kandidat ili da će biti aktiviran 25. amandman Ustava, pa će potpredsjednica Kamala Harris preuzeti predsjedničke ovlasti. 

Brenden Dilley, organizator Dilley Meme Teama, pisao je ovaj tjedan da će njegova grupa "preoteti hashtagove i progurati protrumpovski sadržaj" tijekom debate. Dilley, koji sebe opisuje kao životnog trenera, nedavno je kritiziran zbog produkcije videa koji poziva na stvaranje "ujedinjenog Reicha". Video je objavljen na Trumpovom Truth Social profilu.

Desničarske medijske figure i Trumpovi pristaše također šire zavjere o CNN-u i njegovoj navodnoj pristranosti prema Bidenu.

Mnogi pristaše zavjera na X-u pozivaju se na tvrdnje iz 2020. godine da je CNN Bidenu unaprijed dao pitanja za raspravu. Tvrdnju je u utorak ponovio voditelj Fox Newsa Jesse Watters referirajući se na članak koji je o debati napisala Hillary Clinton: "Hillary daje Bidenu odgovore, a CNN vjerojatno daje Bidenu pitanja." Ova konkretna zavjera nadahnuta je djelićem istine: bivša CNN-ova komentatorica Donna Brazile otkrila je 2016. suradnicima Hillary Clinton nadolazeće pitanje u predizbornoj debati. Međutim, nema dokaza da je CNN otkrio pitanja Bidenu 2020. ili uoči jučerašnje rasprave.

Teorija o slušalicama

Istodobno, dugogodišnji trol i bivši Trumpov savjetnik Roger Stone iskopao je još jednu staru zavjeru, ovaj put oko nošenja slušalice. Još 2020. godine Trumpovi pristaše progurali su laž da je Biden nosio slušalicu i žicu tijekom rasprave, ne pružajući nikakve dokaze osim mutnih snimki nabora na predsjednikovoj košulji.

"Bez slušalica!" napisao je Stone na X-u u srijedu i dodao: "Trump bi trebao zahtijevati da se Bidena pažljivo pregleda kako bi se osiguralo da ne nosi neku visokotehnološku slušalicu prije početka debate na CNN-u."

QAnon kanali podijelili su još ekstremnije zavjere koje se ponovno recikliraju. Na jednom kanalu koji vodi član ogranka JFK-QAnon - koji vjeruje da je Biden uhićen i da ga mijenja glumac – tvrdi se da "Biden ne bi trebao napraviti samo test na droge nego i DNK test prije nego što se upusti u raspravu s Trumpom - jer možda to i nije Joe Biden".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.