Lista najsigurnijih i najzagađenijih vrsta voća i povrća
Foto: Instagram/WeHeartIt
PESTICIDI i svi drugi toksini koje nalazimo na voću i povrću često su neizbježni.
Međutim, s nekih vrsta voća i povrća mnogo ih je teže ukloniti, odnosno, kod njih se pesticidi koriste u većoj mjeri pa bi te vrste bilo bolje nabavljati iz organskog uzgoja.
Koje su to vrste voća i povrća otkrilo je nedavno izvješće Environmental Working Groupa (EWG), čija je ekipa analizirala više od 36 tisuća uzoraka iz 48 različitih vrsta konvencionalno uzgojenih proizvoda, a rezultati su donijeli nešto izmijenjenu listu najotrovnijih namirnica, prema količini pronađenih ostataka sintetičkih pesticida te samoj toksičnosti pronađenih pesticida.
Tako su jabuke godinama slovile kao najzagađenije, ali su ih s trona ove godine skinule jagode, dok je špinat proglašen najnečistijim povrćem.
Rezultati njihovih testiranja objavljeni su na listi nazvanoj EWG's "Dirty Dozen" and "Clean Fifteen", a popise donosimo u cijelosti.
Najzagađenije vrste voća i povrća su:
1. Jagode
2. Špinat
3. Nektarine
4. Jabuke
5. Breskve
6. Kruške
7. Trešnje
8. Grožđe
9. Celer
10. Rajčice
11. Crvena paprika
12. Krumpir
13. Ljute papričice
Najsigurnije vrste voća i povrća
1. Slatki kukuruz
2. Avokado
3. Ananas
4. Kupus
5. Luk
6. Grašak
7. Papaja
8. Šparoge
9. Mango
10. Patlidžan
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz zdravu hranu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: zdrava hrana.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati