Evo što stručnjakinja misli o desetodnevnom izazovu Jennifer Lopez
U SLUČAJU da niste pratili vijesti iz svijeta fitnessa, možda ne znate da su se Jennifer Lopez i njen dečko Alex Rodriguez podvrgnuli desetodnevnom izazovu tijekom kojeg nisu konzumirali ugljikohidrate ni šećer. Na to su pokušali natjerati i svoje prijatelje i pratitelje na društvenim mrežama, međutim, to može imati posljedice na organizam.
“Naše tijelo preferira sagorijevanje ugljikohidrata za energiju i oni su jedan od najboljih izvora energije. Kada ih izbacite iz prehrane, tijelo traži drugi izvor te počinje sagorijevati masti i tada dolazi do stanja koje se naziva ketoza”, pojasnila je dijetetičarka Despina Hyde Gandhi za PopSugar.
To možda na prvu zvuči odlično, ali neće se svatko zbog toga osjećati dobro.
“Možete osjetiti umor, glavobolju i vrtoglavicu. Ljudi često izbacuju iz prehrane izvore ugljikohidrata poput kruha, tjestenine i riže, ali teško je potpuno ih izbaciti jer se nalaze i u nekom povrću”, dodala je.
Zbog toga je njen savjet ne slijediti primjer slavne pjevačice koja je najavila da će ovaj izazov ponoviti.
“Ako ne jedete ugljikohidrate uopće, morate se pozdraviti s voćem, mahunarkama i lećom, batatom i drugom hranom koja je ujedno i dobar izvor vlakana. Teško je nadomjestiti vlakna iz proteina, a povrće koje sadrži ugljikohidrate ujedno osigurava organizmu vitamine te minerale”, kaže Gandhi.
“Mislim da ih ne treba u potpunosti izbaciti, već poraditi na tome da svaki obrok sadrži razumnu količinu svih nutrijenata”, poručuje.
Preporuka Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država za odraslu osobu je unijeti minimalno 130 grama ugljikohidrata u danu.
S druge strane, izbacivanje procesiranog i rafiniranog šećera neće naškoditi organizmu.
“Jedna od prednosti je da ćete vjerojatno početi jesti više cjelovitih namirnica, a mogli biste biti i boljeg raspoloženja jer dodan šećer remeti razinu inzulina i zbog toga se osjećamo loše i umorno”, tvrdi Gandhi.
Međutim, kada iz prehrane izbacujete dobre ugljikohidrate poput slatkog krumpira i leće, a koji su tehnički gledano šećer, ne unosite vlakna koja potiču probavu i mogu vam pomoći da smršavite.
Prema dijetetičarki, prirodni šećer poput fruktoze koja se nalazi u voću i laktoze koja se pojavljuje u mlijeku i jogurtu osigurava hranjive tvari u obliku minerala i proteina.
“Ako odlučite ne konzumirati takve stvari zato što sadrže šećer, tijelu ne osiguravate tvari koje treba”, ističe.
Zbog toga je njen zaključak ne podvrgavati se ovakvim izazovima.
“Umjesto da u potpunosti izbacujete iz prehrane neke nutrijente, provjerite hranite li se zdravo, konzumirajte vlakna i dobre ugljikohidrate, a izbacite rafinirani i dodani šećer”, savjetuje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati