Kirurg otkriva proizvode koje nikada nema kod kuće zbog povezanosti s rakom
KIRURG Will Kang iz Baltimorea podijelio je popis svakodnevnih proizvoda koje izbjegava koristiti u svom domu zbog njihovih potencijalnih povezanosti s razvojem tumora. Sa svojom suprugom, onkologinjom, donosi svjesne odluke kako bi smanjio izloženost štetnim tvarima. Evo što su otkrili.
1. Tave s neprianjajućim premazom i plastični pribor za kuhanje
Dr. Kang ne koristi neprianjajuće tave ni plastični pribor, posebno onaj crne boje. Razlog? Ti proizvodi često sadrže PFAS, mikrospojeve koji se ne razgrađuju lako u okolišu ni u ljudskom tijelu, što znači da se mogu nakupljati tijekom vremena. Ti spojevi mogu ometati proizvodnju hormona poput estrogena, što povećava rizik od razvoja raka dojke i prostate.
Crni plastični pribor dodatno može sadržavati otrovne tvari, poput usporivača gorenja, koji se tijekom kuhanja mogu ispuštati u hranu. "Kod kuće koristimo samo posuđe od nehrđajućeg čelika i lijevanog željeza te drvene ili metalne kuhinjske alate", istaknuo je dr. Kang.
2. Prerađeno meso
Prerađeni mesni proizvodi, poput hrenovki i suhomesnatih proizvoda, zauzimaju visoko mjesto na popisu proizvoda koje dr. Kang izbjegava. Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC), prerađeno meso svrstano je u skupinu 1 karcinogena, što znači da postoje jasni dokazi da može uzrokovati rak kod ljudi.
Ovi proizvodi često sadrže nitrate, kemikalije koje sprječavaju kvarenje. No, kada se griju, nitrati mogu stvoriti spojeve zvane N-nitrozne kemikalije (NOC) koji oštećuju stanice sluznice debelog crijeva, povećavajući rizik od mutacija koje vode raku.
"Odrastao sam na hrenovkama, salamama i paštetama pa je bilo teško prestati ih jesti, ali sada sam sretan što sam ih izbacio iz prehrane", priznao je dr. Kang.
Rizik je posebno velik kod mlađih ljudi, a dijagnoze raka debelog crijeva kod osoba mlađih od 50 godina sve su češće. Očekuje se da će broj dijagnoza u dobnoj skupini od 20 do 34 godine porasti za 90% do 2030. godine.
3. Slatkiši s umjetnim bojama
Među proizvodima koje dr. Kang ne kupuje su i obojeni slatkiši zbog sadržaja umjetnih boja koje sadrže benzen, spojeve koji se povezuju s hormonskim disbalansima i rizikom od raka kod životinja, a u malim količinama dopušteni su u prehrambenim proizvodima za ljude.
Iako su bojila ključna za svijetle boje slatkiša, njihova konzumacija mogla bi izazvati hormonalne promjene, posebno kod osjetljivih skupina.
Što znanost kaže o ovim proizvodima?
Prema istraživanjima, PFAS-ovi su povezani s hormonalnim disbalansom koji može dovesti do ranije menopauze, problema s plodnošću i povećanog rizika od raka povezanih s estrogenom i testosteronom. Prerađeno meso značajno povećava rizik od raka debelog crijeva zbog toksičnih spojeva koji nastaju tijekom obrade i grijanja, dok umjetne boje, iako još uvijek nedovoljno istražene, u visokim dozama mogu izazvati zdravstvene probleme.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati