Low-FODMAP dijeta, najbolja dijeta protiv nadutosti
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Shutterstock
FODMAP dijeta razvijena je na Sveučilištu Stanford, s ciljem da pomogne svima koje muče iritabilni kolon, nadutost i bolovi u trbuhu. Dijeta se preporučuje i svima koji su osjetljivi na gluten, a upravo je to razlog velike popularnosti ovog načina prehrane.
Iako dijeta nema veliki učinak na gubitak težine, ublažit će proljev, nadutost i druge probavne smetnje.
Osnova dijete
Glavni cilj dijete je ublažiti simptome izbjegavajući ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici. Dobro je savjetovati se s liječnikom ili nutricionistom prije početka Low-FODMAP dijete.
Što znači kratica "FODMAP"?
FODMAP je akronim za Fermentable (fermentirajući), Oligosaccharides (oligosaharidi), Disaccharides (disaharidi), Monosaccharides (monosaharidi), And (i), Polyols (polioli). Dijeta brani unos namirnica s visokim udjelom ovih spojeva.
Što jesti kada ste na ovoj dijeti?
Voće - banana, borovnica, dinja, brusnica, grožđe, grejp, kivi, limun, limeta, mandarina, naranča, marakuja, malina, jagoda
Povrće - artičoka, mrkva, celer, endivija, krastavac, salata, zeleno lisnato povrće, bundeva, špinat, maslina, pastrnak, krumpir, žuta paprika, tikvica, batat
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bilje - bosiljak, chili, korijandar, mažuran, menta, origano, peršin, ružmarin, timijan
Žitarice - kruh bez glutena ili žitarice bez glutena, riža, zob, palenta, psyllium, kvinoja, tapioka
Mliječni proizvodi - mlijeko bez laktoze, sojino mlijeko, zobeno mlijeko, rižino mlijeko, tvrdi sirevi, brie, camembert, jogurt bez laktoze. Umjesto maslaca koristiti maslinovo ulje
Kako dijeta djeluje?
Tijekom 3 do 4 tjedna potrebno je jesti samo dozvoljene namirnice, a zatim postupno dodavati i ostalu hranu te pritom obratiti pozornost na pojavu simptoma. Hrana koja uzrokuje probavne smetnje je ona koju treba izbjegavati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bitno je i dobro rasporediti obroke kako bi probava radila što bolje. Između svakog jela treba napraviti pauzu od 3-4 sata.
Izbjegavaj hranu koja sadrži FODMAP-ove
Velika količina fruktoze - jabuka, mango, kruška, lubenica, voće u limenkama, voćni sokovi, velike porcije voća
Laktoza - kravlje, kozje i ovčje mlijeko, sladoled, jogurt, kremasti sirevi
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fruktani - šparoga, cikla, brokula, prokulice, kupus, patlidžan, komorač, češnjak, poriluk, luk, vlašac, pšenica, raž, velika količina kruha, krekera, keksa, kus-kusa ili tjestenine, cikorija, maslačak, inulin
Galaktoza - zapečene grahorice, slanutak, grah, leća
Polioli - jabuka, marelica, avokado, višnja, lychee, nektarina, breskva, kruška, šljiva, suha šljiva, lubenica, cvjetača, zelena paprika, gljiva, kukuruz, zaslađivači (sorbitol, manitol, isomalt, maltitol, xylitol)
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati