Sve što morate znati o kakiju i zašto ga nazivaju "hranom bogova"
Foto: 123rf
ŠTO sve znate o kakiju? Na našem ih tržištu ima već doslovno godinama no što zbog cijene, a što velike nepoznanice, čini se da još nije našao veliki krug poklonika, što je - greška. Jer ako bi vam nešto moglo idealno začiniti ovu zimu onda bi to stvarno mogao biti divan kaki. Priznajemo, ime mu u Hrvatskoj ima neke smiješne konotacije, ali kaki je miljama daleko od nečega groznog. Zapravo, divnog je okusa, pršti nutrijentima, jednostavan je za konzumaciju, a najbolje od svega jest to što bi kaki zapravo mogao postati sve učestaliji ne samo na policama trgovina već i u uzgoju na našem području.
Kaki je inače potekao iz Kine, ali je veliki broj sorti kasnije uzgojen u Japanu zbog čega ga u svijetu i nazivaju japanskim jabukama. Dozrijeva i u Koreji, a posljednje se desetljeće dobrano proširio i na Europu gdje se uzgaja u blagoj klimi. Inače dozrijeva u kasnu jesen i sada je pravi trenutak za uživanje u tim sočnim narančastim plodovima prepunim antioksidansa, s jako malo vode, ali puno važnih hranjivih tvari zbog kojih ga čak nazivaju i hranom bogova. I to s pravom - jer savršeno čisti i hrani organizam, ubrzava metabolizam, čisti jetru i jača kompletni nervni sustav.
No čak i više od zdravstvenih aduta koji su stvarno na visokoj razini posebno u ovom dijelu godine i oskudice za prirodnim izvorima različitih vitamina i minerala - kaki će vas zasititi kao vjerojatno nijedno drugo voće.
Naime, u samo 100 grama ovog zapravo vrlo ukusnog voća (ako je dovoljno zrelo, o čemu piše u nastavku) - dobit ćete:
- oko 19 grama ugljikohidrata (oni čine oko 90 posto cijelog ploda)
- kvalitetan omjer glukoze i fruktoze
- oko 3,6 grama vlakana
- dosta vitamina C i kompleksa vitamina B
- obilje minerala kao što je željezo, kalij i mangan
- i sve to u samo 80 kalorija
Kako znati je li dovoljno zreo?
Ako ste probali kaki dok još nije bio dovoljno zreo vjerojatno ste se čudili popularnosti, a vama je plod bio nekako rezak, čak i gorak. To je zato što niste odabrali dovoljno zreo plod, a on mora biti mekan, ali ne premekan. Ako ih kupite dok još nisu dozreli do kraja, slobodno ih ostavite da dozrijevaju u vašoj kuhinji, na normalnoj temperaturi na kojoj sigurno neće brzo trunuti. Kaki je po tom pitanju užasno izdržljiv te ga se baš kao i drugo voće i povrće može slobodno smrznuti i držati još dugo u zalihi.
No, kako je sada njegovo vrijeme, svakako birajte plodove u kojima ćete moći uživati već sada. I pazite - jer postoji mnogo sorti - neki su kakiji duguljasti, neki obli - okus im je relativno sličan, ali baš kao i kod naših uobičajenih jabuka - treba probati da biste našli sebi omiljenu sortu i pripadajuću mu mekoću.
Kako ga jesti?
Ako vam, dok ga gledate, pada na pamet da biste mu možda trebali oguliti tu glatku koru - odustanite jer kora obiluje vlaknima i zato kaki doslovno samo dobro operite - odrežite peteljku, a cijeli plod jednostavno narežite na kriške. Tu nema ni koštice ni tvrde sredine - samo sočno i hranjivo meso.
Probajte svakako, a ako vam se svidi kao obična voćka znajte da ga možete kombinirati i u salatama, i u kolačima - jer je doslovno dobar za sve!
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati