Četiri razloga zbog kojih ćete poželjeti puno češće jesti sjemenke sezama
SJEME sezama nudi brojne zdravstvene dobrobiti, no mnogi ga uopće ne koriste u svojoj prehrani.
"Općenito, sjemenje je superhrana i ljudi bi ga trebali više jesti", kaže DJ Blatner, autor knjige The Superfood Swap. "Sjemenke sadrže biljne bjelančevine, zdrave masnoće i vlakna - uz to imaju mnogo vitamina i minerala."
Tako sjeme sezama nije samo izvrstan izvor vlakana koja podržavaju zdrav probavni sustav i srce, već je i prepuno esencijalnih vitamina i minerala te podržava cjelokupno zdravlje. Minerali poput kalcija, bakra i magnezija u sjemenkama sezama održavaju vaš imunološki i živčani sustav, jačaju zdravlje kostiju i smanjuju upale.
Osim toga, visoka koncentracija nezasićenih masnih kiselina u sjemenkama pomaže u snižavanju kolesterola. To može pomoći spriječiti bolesti srca i moždane udare.
Zdravstvene blagodati sjemenki sezama
Sjeme sezama ima visoku hranjivu vrijednost i nudi višestruke zdravstvene prednosti koje su povezane s prevencijom bolesti i poboljšanjem postojećih zdravstvenih stanja - uključujući visoki kolesterol, osteoporozu, povišeni krvni tlak i artritis. A ovo su koristi koje biste mogli imati od sjemenki sezama ako ih redovito jedete:
1. Dobar izvor vlakana
Bez obzira na to jesu li im ljuske uklonjene ili su ostale netaknute, sjeme sezama dobar je izvor dijetalnih vlakana. No neoljušteno sjeme sezama bolji je izvor vlakana zdravih za srce.
Ljudi koji jedu veće količine vlakana imaju 15 do 30 posto manju vjerojatnost da će prerano umrijeti zbog bilo kojeg uzroka ili zbog srčanih bolesti u odnosu na one koji jedu premalo vlakana, navodi se u metaanalizi koja je proučavala gotovo 40 godina istraživanja te je objavljena u časopisu The Lancet u veljači 2019. Konzumacija hrane bogate vlaknima bila je povezana sa 16 do 24 posto manjom šansom za srčanu bolest, moždani udar, dijabetes tipa 2 i rak debelog crijeva.
2. Sadrži puno bakra i kalcija
Ova su dva hranjiva sastojka neophodna i upakirana su u sjeme sezama. Vaše tijelo treba bakar za obavljanje važnih funkcija, uključujući stvaranje energije, vezivnog tkiva i krvnih žila, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Bakar također pomaže u održavanju vašeg imunološkog i živčanog sustava. Također, kalcij je važan za jake kosti i zdravlje vašeg srca, mišića i živaca, prema klinici Mayo. Neka istraživanja također sugeriraju da kalcij, s vitaminom D, može zaštititi od raka, dijabetesa i povišenog krvnog tlaka, ali potrebno je više studija.
No ako prehranom ne unosite dovoljno kalcija, to bi moglo dovesti do niske koštane mase - čimbenika rizika za osteoporozu.
3. Sjeme sezama sadrži zdrave biljne lignane
S ljuskom ili bez nje, sjemenke sezama izvrstan su izvor antioksidansa i polifenola, uključujući lignane.
"Lignani mogu smanjiti upalu i rizik od srčanih bolesti i određenih karcinoma poput raka dojke i debelog crijeva", kaže Blatner. "Lignani imaju suptilni učinak sličan estrogenu, pa također mogu pomoći kod simptoma povezanih s menopauzom."
4. Sjeme sezama bogato je zdravim mastima
Nezasićene masti smatraju se zdravim masnoćama jer mogu smanjiti upalu, poboljšati razinu kolesterola u krvi i održati stabilne srčane ritmove, prema Harvard T.H. Chan School of Public Health. Uglavnom ih ima u biljnoj hrani. Sjeme sezama sadrži čak i malo omega-3 masti, vrstu polinezasićenih masnoća koje tijelo ne može samo proizvesti. Omega-3 povezan je s manjim rizikom od prerane smrti kod starijih osoba, navodi Livestrong.
Istraživanja pokazuju da je vrsta masnoće koju jedete važnija od ukupnog unosa masti, prema članku objavljenom u BMJ-u u lipnju 2018. Na primjer, jedenje hrane s visokim udjelom nezasićenih masti (poput sjemenki sezama) umjesto zasićenih masnoća može pomoći u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara, prema Mayo Clinic.