Gastroenterolog otkrio kojih pet stvari nikad ne bi jeo
KONZUMIRANJE voća, povrća i cjelovitih žitarica važno je za opće zdravlje i smanjenje rizika od razvoja kroničnih bolesti. U redu je povremeno si priuštiti hranu koja se možda i ne smatra zdravom, ali gastroenterolog Sarmed Sami kaže da postoje namirnice kojima pristupa s krajnjim oprezom. Točnije, njih pet u potpunosti izbjegava.
Prerađeno meso
Meso koje je tijekom pripreme dimljeno, sušeno, soljeno ili su mu dodani konzervansi dr. Sami izbjegava u širokom luku. Prerađeno meso uključuje kobasice, slaninu, šunku i mesne delikatese. Obrada mesa može pomoći u poboljšanju njegove teksture i roka trajanja, ali ako se pojede u prekomjernim količinama, također može naškoditi našem zdravlju.
Rane studije na životinjama sugerirale su da sol može uništiti određene sojeve bakterija lactobacillus u crijevima, iako su potrebna dodatna istraživanja. Ali više zabrinjava dodavanje nitrata i nitrita, koji se koriste za očuvanje njihove boje i okusa. Prema Svjetskom fondu za istraživanje raka, ovi se spojevi mogu pretvoriti u štetne kemikalije zvane nitrozamini u crijevima, koji se smatraju faktorom rizika za kolorektalni rak.
"Prerađeno meso ima malo vlakana, a visok udio zasićenih masti. Ne jedem ga", dodaje dr. Sami.
Mliječna hrana s visokim udjelom masti
Mliječni proizvodi uključuju mlijeko, vrhnje i sir, a tijelo opskrbljuju proteinima i izvor su kalcija. No, dr. Sami tvrdi da nisu za svakoga. Naime, netolerancija na laktozu jedna je od najčešćih intolerancija na hranu.
Ovo stanje može dovesti do neželjenih simptoma nakon konzumacije mliječne hrane jer laktoza prolazi neprobavljena u debelo crijevo, gdje je bakterije fermentiraju. Simptomi uključuju nadutost, bol u trbuhu, plinove i proljev.
"Ova hrana obično je bogata mastima, iako su dostupne bezmasne varijante. Zasićenim masnoćama potrebno je više vremena za probavu, što može pogoršati simptome probavnih smetnji i refluksa, a također pridonosi upali u crijevima. Također, mliječni proizvodi s visokim udjelom masti mogu poremetiti crijevne bakterije", ističe liječnik.
Hrana pržena u dubokom ulju
Pržena hrana može uzrokovati želučane probleme jer usporava pražnjenje želuca zbog velike količine masti. Prekomjerna konzumacija masnoće može opteretiti proizvodnju žuči, uzrokujući simptome poput nadutosti, mučnine i grčeva.
Visoke temperature koje se koriste za prženje hrane također proizvode spojeve koje tijelo teško razgrađuje, što može pridonijeti upali i oksidativnom stresu u probavnom sustavu.
Slatka pića
"Konzumacija slatkih pića nema nikakve zdravstvene prednosti, a to uključuje i voćne sokove, ako se s njima pretjeruje. Pretjerivanje sa šećerom povezano je s debljanjem, čimbenikom rizika za mnoge bolesti. Također može utjecati na zdravlje vašeg crijevnog mikrobioma", upozorava dr. Sami, koji se potpuno kloni gaziranih pića, bilo sa šećerom ili bez njega.
"Karbonizacija ovih pića može rezultirati nakupljanjem plinova, što može uzrokovati nadutost, grčeve, refluks kiseline i zatvor", tvrdi.
Gotova jela
I na kraju popisa ovog liječnika nalaze se gotova jela. To su obično ultraprerađeni obroci koji sadrže puno dodanog šećera, masti, soli, kao i mnoge druge kemikalije, konzervanse i emulgatore, a povezuju se s metaboličkim promjenama i lošijim zdravljem.
"Mogu sadržavati visoke razine rafiniranih ugljikohidrata, zasićenih masti, soli i kemijskih dodataka. Često im nedostaje dijetalnih vlakana, dobrih izvora proteina i zdravih masti. Prehrana bazirana na ultraprerađenim jelima povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, sindrom iritabilnog crijeva, depresiju, astmu i rak", zaključio je za Daily Mail.