Hranu koju ovaj liječnik jede svaki dan nazivaju gralom dugovječnosti
KAO ISTRAŽIVAČ dugovječnosti i liječnik regenerativne medicine, dr. Neil Paulvin više od 20 godina pomaže ljudima da razviju zdrave navike kako bi živjeli dulje.
Borovnice su jedna od namirnica koje svakodnevno jede kako bi potaknuo dugovječnost. One su ukusne, niskokalorične i pune vitamina i antioksidansa koji poput oklopa štite tijelo od infekcija. Za CNBC je popisao razloge zbog kojih borovnice smatra svetim gralom kada je dugovječnost u pitanju.
Jačaju stanice
Antioksidansi pomažu u obrani zdravih stanica, sprječavaju daljnja oštećenja i uključeni su u procese koji popravljaju DNK. Borovnice ih imaju puno. Bogate su antocijaninima, koji su odgovorni za njihovu plavu boju. Osim što uzrokuju živopisnu boju, smatra se da antocijanini poboljšavaju kognitivnu izvedbu i vaskularnu funkciju.
Odlične su za vid
Jedna šalica borovnica sadrži 16% dnevne vrijednosti vitamina C, za koji je poznato da jača zdravlje očiju. Vitamin C može pomoći u prevenciji makularne degeneracije povezane sa starenjem te smanjiti stanični oksidativni stres u mrežnici, čineći oči manje osjetljivima na propadanje.
Pomažu kod oporavka mišića
Istraživanjima je otkriveno da borovnice smanjuju oštećenje i bol mišića. Vitamin C u bobicama potiče apsorpciju željeza i povećava proizvodnju kolagena, tkiva koje povezuje vaše kosti i mišiće. Jedna šalica borovnica sadrži 24% dnevne vrijednosti vitamina K, koji pomaže u izgradnji kostiju i zgrušavanju krvi.
Pospješuju zdravlje mozga
Uz fizičke dobrobiti, studije su otkrile da antioksidansi u borovnicama mogu utjecati na područja mozga koja su ključna za inteligenciju. Jedna studija na više od 16 000 ljudi otkrila je da su borovnice i jagode povezane s odgađanjem mentalnog starenja do dvije i pol godine.
Smanjuju upalu
Istraživanja su pokazala da vlakna, vitamini, minerali i antioksidansi u borovnicama mogu pomoći u smanjenju upale i dodatnih čimbenika rizika za dijabetes tipa 2 te kardiovaskularne bolesti. Borovnice također imaju prebiotičko djelovanje koje regulira bakterije, ublažava upalu crijeva i može pomoći u prevenciji raka debelog crijeva.
Snižavaju kolesterol
Budući da su borovnice bogate topivim vlaknima, pomažu u uklanjanju žuči u crijevima, kao i tvari poput masnih kiselina, soli, metala i bilirubina koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih stanica. Ovaj proces može smanjiti loš kolesterol i također smanjiti rizik od srčanih bolesti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati