Iznenađujuće namirnice koje treba izbjegavati jer uzrokuju plinove
NADUTOST je neugodna pojava koju često prate plinovi i bolni grčevi. Kako objašnjavaju dijetetičari, dobra je vijest ta što u većini slučajeva ove pojave možemo spriječiti, a jedan od tih načina jest izbjegavanje namirnica koje uzrokuju ovakve neugodne pojave, prenosi britanski The Sun. Naime, konzumacija određene hrane, ali i pića uzrokuje upravo plinove.
Iako se za neke namirnice poput graha, slanutka, luka, brokule, kupusa i prokulica već jako dobro zna da uzrokuju plinove, postoji i ostala hrana koju tek rijetki povezuju sa spomenutim probavnim problemima. Dijetetičar Sas Parsad kaže da takve namirnice sadrže ugljikohidrate koje naše tijelo teško razgrađuje u potpunosti.
Jabuke, kruške i lubenica
Ovo sočno voće izvrstan je međuobrok, ali moglo bi nam pogoršati stanje crijeva. Sve je to zbog fruktoze za koju dijetetičar tvrdi da kod nekih ljudi može izazvati nadutost ili prekomjerno stvaranje plinova.
''Jabuke, kruške i lubenica su voće koje sadrži relativno više razine fruktoze u usporedbi s nekim drugim voćem. Neki pojedinci mogu dobro podnijeti ovo voće, dok drugi s netolerancijom ili osjetljivošću na fruktozu mogu doživjeti određene nuspojave, uključujući neugodne plinove'', objašnjava Parsad.
Pržena hrana
Pržena hrana može biti pravi okidač za plinove, kao i druga masna hrana poput peciva, keksa ili čokolade. Parsad objašnjava kako postoji nekoliko razloga zašto ova hrana može pridonijeti prekomjernim plinovima.
''Prženoj hrani treba nešto više vremena da se razgradi u želucu i tankom crijevu nego drugim namirnicama koje su bogate nutrijentima poput ugljikohidrata i proteina. Spora probava može dovesti do kašnjenja u pražnjenju želuca, ostavljajući više vremena da hrana fermentira i proizvodi plinove'', navodi.
Mlijeko i mliječni proizvodi
Mlijeko životinjskog podrijetla, poput kravljeg, nekim ljudima može prouzrokovati velike probleme s probavom, a jedan od njih su plinovi. Krivac je laktoza koja se prvenstveno nalazi u mlijeku, ali i ostalim mliječnim proizvodima.
"Laktoza zahtijeva enzim laktazu da se potpuno probavi. Neke osobe imaju intoleranciju na laktozu, što znači da im nedostaje dovoljno laktaze, a zpravo to dovodi do nadutosti i plinova'', upozorava Parsad.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati