Japanska dijeta dokazano smanjuje rizik od razvoja masne jetre, kaže znanost
JAPANSKA dijeta je prehrana bazirana uglavnom na cjelovitim namirnicama koje se sastoje od ribe, sirove i kuhane, zatim plodova mora i namirnica biljnog podrijetla kao što su povrće kuhano na pari te soja. Isto tako, ova vrsta prehrane bazira se na konzumaciji visokokvalitetne hrane i smanjenom unosu šećera, zasićenih masti i natrija. No najnovija studija otkrila je da provođenje japanske dijete također može znatno usporiti napredovanje nealkoholne masne jetre.
Kako objašnjavaju autori spomenute studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrients, a koji su pratili 136 osoba s dijagnosticiranim stanjem nealkoholne masne jetre, pacijenti su se tijekom istraživanja strogo pridržavali 12 komponenti japanske prehrane. To su:
- miso juha
- krastavci
- proizvodi od soje
- žuto i zeleno povrće
- voće
- morski plodovi
- gljive
- alge
- zeleni čaj
- kava
- govedina
- svinjetina
Kod ispitanika koji su konzumirali velike količine soje, morskih plodova i algi otkrivena je supresija progresije fibroze jetre. Istraživači su također pratili učinak prehrane na njihovu mišićnu masu i otkrili kako su ljudi koji su jeli više proizvoda od soje imali veću mišićnu masu nego prije početka same studije, a također su imali i znatno niže stope progresije fibroze.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati