Jennifer Aniston otkrila kojoj supernamirnici duguje vitku liniju i sjajnu kožu
JENNIFER Aniston, omiljena zvijezda serije Prijatelji, godinama je poznata po svojoj besprijekornoj figuri i svježem izgledu, a nedavno je otkrila ključ svog uspjeha - superhranu koja nije samo ukusna, već donosi brojne zdravstvene prednosti. Naime, Aniston se oslanja na salate s kvinojom kako bi održala vitku liniju i zdravu, sjajnu kožu.
Iako mnogi zamišljaju salatu kao kombinaciju povrća, u Anistoninom slučaju, glavni sastojak je kvinoja - hranjiva žitarica poznata kao osnova mediteranske prehrane. Ova bezglutenska žitarica odličan je izvor biljnih bjelančevina i ističe se kao potpuni izvor proteina jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.
Uz visok sadržaj vlakana, kvinoja obiluje vitaminima i mineralima, što je čini idealnom namirnicom za vegane i vegetarijance. Prema istraživanjima, njezina vlakna (oko 2,8 g na 100 g kuhane kvinoje) pomažu u održavanju tjelesne težine i zdravlju probavnog sustava.
Tajna sjajne kože i mladolikog izgleda
Kvinoja nije samo odlična za liniju, već i za kožu. Sadrži vitamine A i B2 koji podržavaju zdravlje kože, očiju i živčanog sustava. Riboflavin, prisutan u kvinoji, poboljšava elastičnost kože i može biti koristan za one koji su skloni aknama, dok vitamin A doprinosi smanjenju sitnih bora i potiče sjajnu i mladoliku kožu.
Koristi za srce, krvotok i energiju
Još jedna prednost kvinoje je niski glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi, što ju čini izvrsnim izborom za dijabetičare. Kvinoja je također bogata željezom, što je važno za prevenciju anemije, a sadrži i brojne antioksidanse koji čuvaju zdravlje srca.
Uz sve to, kvinoja je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje su poznate po svojim blagodatima za srce. Osim toga, sadrži folat, mangan, tiamin, bakar, magnezij, fosfor i kalij - važne nutrijente koji podržavaju opće zdravlje organizma.
Iako je nešto skuplja u usporedbi s nekim drugim žitaricama, kvinoju se lako može pronaći na policama supermarketa, najčešće na odjelima s rižom i drugim žitaricama.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati