Novo istraživanje otkrilo kako tično kava utječe na crijeva
OPSEŽNO istraživanje otkrilo je da pijenje kave može utjecati na sastav mikroorganizama u crijevima, što bi moglo imati značajan utjecaj na zdravlje.
Bakterije, kvasci i gljivice, zajednički poznati kao crijevni mikrobiom, ključni su za probavu, apsorpciju hranjivih tvari, funkciju crijeva, mentalno zdravlje, imunitet i još mnogo toga. Crijevni mikrobiom svake osobe jedinstven je, s različitim omjerima različitih vrsta mikroorganizama. Znanstvenici vjeruju da se mijenja ovisno o našoj prehrani i okruženju.
Profesor dr. Tim Spector, jedan od autora studije, izjavio je za Newsweek kako rezultati studije podupiru ideju da postoji specifična veza između hrane koju jedemo i mikroba u našim crijevima, što znači da imamo golemu moć poboljšati svoje zdravlje kroz izbor hrane koju jedemo.
U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature Microbiology, znanstvenici su naveli kako su odabrali kavu zato što je široko konzumirana te se čini da ima zdravstvene prednosti - primjerice, smanjenje rizika od smrti zbog srčanih bolesti, rizika od dijabetesa tipa 2, određenih vrsta raka i drugih stanja. Također, odabrali su je zato što ljudi obično ili redovito konzumiraju kavu ili je uopće ne piju, za razliku od drugih namirnica i pića.
"Zdravstvene prednosti kave vjerojatno su u njezinoj složenoj kemijskoj prirodi", rekao je Spector. "Kava, koja se proizvodi fermentacijom zrna, sadrži stotine spojeva prisutnih i u kavi s kofeinom i u kavi bez kofeina. Ti spojevi uključuju niz polifenola koji hrane crijevni mikrobiom i mogu pomoći u smanjenju razine šećera u krvi i krvnog tlaka."
Jedna bakterija je povezana s konzumacijom kave
Prethodna istraživanja istih znanstvenika pokazala su da je, među 150 različitih namirnica, kava najsnažnije povezana sa sastavom crijevnog mikrobioma. Znanstvenici su svoje istraživanje proveli koristeći podatke od 22.800 ljudi iz SAD-a i Velike Britanije koji su dostavili detaljne informacije o prehrani te javne podatke od dodatnih 54.200 ljudi iz 211 različitih skupina.
Otkrili su da je bakterija Lawsonibacter asaccharolyticus snažno povezana s konzumacijom kave. Ljudi koji su pili više od tri šalice kave dnevno, imali su do osam puta veću razinu ove bakterije u crijevima u usporedbi s onima koji su pili manje od tri šalice kave mjesečno. Znanstvenici su otkrili da je ovaj odnos izuzetno dosljedan među populacijama iz 25 različitih zemalja - i kada su L. asaccharolyticus hranili kavom u epruveti, bakterije su se množile.
"Ova studija naglašava koliko naši mikrobi mogu biti izbirljivi", rekao je Spector.
Znanstvenici pretpostavljaju da bi ova vrsta bakterije mogla biti ključni razlog zašto je kava povezana s tolikim koristima.
"Trenutačno ne znamo kako ova bakterija utječe na naše zdravlje, iako bi mogla biti uključena u pozitivne zdravstvene učinke koje možemo zahvaliti kavi", zaključio je Spector.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati