Nutricionisti: Želite bolje zdravlje crijeva? Izbjegavajte tri namirnice
PRERAĐENA hrana može biti vrlo praktična i ukusna, ali može biti prilično štetna za naša crijeva. Mnoge od tih prerađenih namirnica pune su šećera, nezdravih masnoća i umjetnih sastojaka koji mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija. Kada se ta ravnoteža poremeti, može dovesti do nadutosti i nelagode. Naša crijeva trebaju mješavinu dobrih hranjivih tvari kako bi ostala zdrava, a previše prerađene hrane može poremetiti tu ravnotežu.
Dijetetičari i nutricionisti, dr. Varsha Khatri, Krutika Nanavati i Jesse Feder, otkrili su nekoliko takvih prerađenih namirnica koje bismo trebali izbjegavati ako želimo održati optimalno zdravlje crijeva.
1. Slanina i prerađeno meso
Slanina i ostali prerađeni mesni proizvodi prepuni su aditiva, konzervansa i često sadrže visoke razine zasićenih masti. Stoga mogu biti glavni krivci za nadutost i probavne probleme.
"Poznato je da su slanina, kobasice i drugo prerađeno meso bogati natrijem te aditivima poput nitrata i nitrita. Pretjerani unos natrija može rezultirati zadržavanjem vode, što dovodi do nadutosti, dok prisutnost aditiva poput nitrata može poremetiti probavni sustav, uzrokujući nelagodu i druge povezane probleme", kaže Nanavati za SheFinds.
2. Hrenovke
Visok sadržaj natrija u prerađenoj hrani, kao što su hrenovke, može dovesti do zadržavanja vode uzrokujući nadutost. Štoviše, prekomjerni unos soli može poremetiti ravnotežu tekućine u probavnom sustavu, usporavajući cjelokupni probavni proces. Hrenovkama, također, nedostaje dovoljno vlakana potrebnih za pravilnu probavu.
"Hrenovke imaju vrlo visok udio natrija i konzervansa. Te stvari uzrokuju zadržavanje vode, što može dovesti do osjećaja sitosti, nadutosti, plinova i probavnih smetnji. Osim toga, konzervansi u hrenovkama mogu uzrokovati upalu crijeva", upozorava Feder.
3. Bijeli kruh
Nažalost, iako je mnogima omiljena namirnica, bijeli kruh može loše utjecati na naša crijeva uzrokujući probleme s probavom i dovodeći do nadutosti. Ta uobičajena vrsta kruha napravljena je od rafiniranog brašna bez prirodnih vlakana i hranjivih tvari.
"Rafiniranjem brašna proizvodi se bijeli kruh kojem nedostaju potrebna vlakna i hranjive tvari. Rezultat rafiniranja je uklanjanje hranjivih tvari. Iako ga to čini lako probavljivim, dovodi do brzog povećanja razine šećera u krvi, što može uzrokovati nelagodu u probavi i nadutost", zaključila je dr. Khatri.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati