Onkologinja otkriva užinu koju jede više puta tjedno kako bi smanjila rizik od raka
UŽINA je odličan način da nahranimo tijelo između većih obroka. Zapravo, grickanje može čak pomoći u smanjenju rizika od raka. Američki institut za istraživanje raka i Svjetski fond za istraživanje raka procjenjuju da se između 30 i 40 posto svih vrsta raka može spriječiti prehranom i tjelovježbom. Dakle, puno toga ovisi o onome za čim posežemo kada nas uhvati glad.
Srećom, onkologinja dr. Lori A. Alfonse otkrila je svoju omiljenu užinu koja zadovoljava želju za grickanjem, a čak može i smanjiti rizik od raka.
Kad dr. Alfonse poželi popodnevnu užinu, posegne za šakom miješanih orašastih plodova. Omiljeni su joj bademi, indijski oraščići i pistacije. "Ova grickalica izvrstan je izvor proteina i podiže razinu energije tijekom popodnevnog umora", rekla je za Parade.
Orašasti plodovi odličan su izvor proteina
Prema studiji iz 2023., jedenje 28 grama orašastih plodova dnevno (otprilike šaka) povezano je sa smanjenjem smrtnosti od raka za 21 posto. To je zato što su orašasti plodovi dobar izvor bioaktivnih spojeva koji pomažu smanjiti upalu te sprječavaju nastanak ili razmnožavanje stanica raka.
Orašasti plodovi su dobar izvor proteina, vlakana, vitamina E i folne kiseline, svih nutrijenata koji igraju ulogu u prevenciji raka.
Kad u trgovini kupujemo orašaste plodove kojima ćemo opskrbiti smočnicu, dr. Alfonse savjetuje da biramo one bez dodane soli ili šećera. Ako želimo dodati malo okusa svojim orašastim plodovima, možemo ih posipati različitim začinima poput ružmarina, majčine dušice, kopra ili kurkume.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati