Ovo je recept za juhu koju najdugovječniji ljudi jedu gotovo svaki dan
NA NEKE faktore dugovječnosti, poput genetike i bolesti, ne možemo utjecati, ali na druge možemo. Ono što jedemo i koliko redovito vježbamo igra veliku ulogu u tome koliko ćemo dugo živjeti. Štoviše, smatra se da su to glavni razlozi zbog kojih stanovnici takozvanih plavih zona imaju najveće koncentracije stogodišnjaka.
Tiktokerica Carleigh Bodrug pogledala je Netflixov dokumentarac o navikama ljudi u plavim zonama i preporučila minestrone juhu punu povrća.
"Najdugovječnije obitelji jedu ovu juhu gotovo svaki dan", rekla je.
Kamen temeljac prehrane većine stogodišnjaka su namirnice biljnog podrijetla, poput graha, mahunarki, zeljanica i žitarica.
Da je ova juha zdrava, potvrdio je i doktor Tim Tiutan.
"Ova nevjerojatna juha na bazi biljaka puna je vitamina, minerala i vlakana. Povrće je bogato vlaknima koja pomažu u kontroli razine šećera u krvi, snižavaju kolesterol, poboljšavaju zdravlje crijeva, pomažu u kontroli težine i smanjuju rizik od raka", pojasnio je.
Za juhu će vam trebati mrkva, celer, luk, krumpir, začini, češnjak, pelati, temeljac, grah (ili slanutak), ječam (ili tjestenina) i bosiljak.
Carleigh kaže da je prvo potrebno isjeckati sve sastojke na kockice. Potom zagrijte veliki lonac na srednje jakoj vatri. Propirjajte češnjak i luk, a zatim dodajte mrkvu, celer, krumpir, origano, sol i papar. Kad krumpir i mrkva malo omekšaju, ulijte u lonac vodu i temeljac, dodajte pelate, grah i ječam. Kad voda zakuha, smanjite vatru i kuhajte juhu pola sata. Ukrasite svježim peršinom i uživajte.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati