Sedam vrsta voća za jačanje imuniteta ove zime
KAKO se zima nastavlja i dani postaju sve hladniji, s porastom prehlada i viroza, vrijeme je da postanemo oprezni što jedemo. Postoje bezbrojni dodaci prehrani i "čudesni" pripravci, ali najbolja opcija za jačanje imuniteta je konzumiranje voća. Ovih sedam vrsta pomoći će nam da ostanemo zdravi ove zime.
1. Bobičasto voće
Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda i malina, prepuno je antioksidansa, vitamina i vlakana koja pomažu u održavanju cjelokupnog zdravlja. Polifenoli u bobičastom voću poznati su po antivirusnim, protuupalnim i imunomodulatornim svojstvima.
2. Citrusno voće
Voće, poput naranči, grejpa i klementina, bogato je vitaminom C koji jača imunološki sustav i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Također pružaju dobru dozu antioksidansa koji su važni za cjelokupno zdravlje.
3. Jabuke
Jabuke su bogate vlaknima te mogu pomoći u probavi i reguliranju razine šećera u krvi. Također, sadrže antioksidanse i vitamin C koji pridonose jačanju imunološkog sustava.
Kora jabuke sadrži kvercetin, vrstu flavonoida koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i smanjenju upale, piše HOLA USA.
4. Šipak
Šipak je bogat vlaknima, antioksidansima i vitaminima C, E, K, što ga čini odličnim za vaš imunološki sustav. Može pomoći u zaštiti tijela od oksidacijskog stresa i zaštiti od raznih stanja.
5. Grožđe
Grožđe sadrži antioksidanse poput resveratrola koji mogu pomoći vašem imunološkom sustavu u borbi protiv bakterija. Također je dobar izvor vitamina C i K te može imati protuupalne učinke i zaštitne učinke na srce.
6. Kivi
Kivi je odličan izvor vitamina C, K i E, željeza, karotenoida i antioksidansa. Pomaže u jačanju imunološkog sustava te pridonosi zdravlju kože i crijeva.
7. Banane
Banane su dobar izvor kalija i mogu pomoći u održavanju pravilnog rada srca i krvnog tlaka. Također, bogate su vitaminom B6 koji je potreban za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i pomaže u regulaciji energije u mozgu.
Tijekom zime posebno je važno obratiti pažnju na prehrambene navike. Konzumiranjem ovog voća možemo pridonijeti jačanju imunološkog sustava, zdravoj probavi te općenito unapređenju našeg zdravlja.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati