Smršavite uz pomoć ovog neodoljivog i najzdravijeg namaza na svijetu
Foto: Instagram
ZNATE li koji je namaz najzdraviji na svijetu? Humus, naravno! No, ovaj je nešto drugačiji. Malo moderniji, ukusniji i još zdraviji!
Ova divna boja koja doslovno mami da je probate, donijet će vašim nepcima veliko iznenađenje, a najbolje od svega jest što će vam baš ovaj namaz pomoći da lakše skinuti kilograme.
To je humus od cikle!
Ovaj namaz bogat proteinima iz slanutka, ponudit će vam još jednu dijetalnu prednost - ciklu, kraljicu korjenastog povrća, koju obožavamo, jer nam je dostupna cijele godine, a ima toliko dobrih nutrijenata. Cikla jako dobro čuva naše zdravlje, štiti naše srce i krvne žile, a ima snažan detoksikacijski učinak, jer je puna dobrih vlakana, koje organizam neće tako brzo probaviti.
No, tako se probava bolje čisti i snažnije potiče razgradnju masti, a kako je cikla poznata i kao savršen čistač jetre, smatramo da više od toga, u njenu korist, ne trebamo reći. Osim možda onu "malu" činjenicu da je niskokalorična, i zbog svega toga savršen dodatak najzdravijem namazu na svijetu.
Što će vam trebati za posudicu namaza, kojeg ćete moći čuvati u frižideru i do tjedan dana:
1 mala pečena cikla
1 i 3/4 šalice kuhanog slanutka, može i iz konzerve
Naribana korica cijelog limuna
Sok od pola limuna
Naprstak soli i papra
1-2 velika režnja češnjaka, sjeckanog
2 žlice tahini paste
1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Priprema:
Operite ciklu, lagano je premažite maslinovim uljem, umotajte u foliju te stavite peći u pećnicu oko 45 minuta, na 200 stupnjeva. Da biste provjerili je li dovoljno pečena, razmotajte foliju te probajte nožem lagano probosti do sredine. Ako nož glatko prolazi, cikla je pečena pa je ostavite da se hladi.
Ohlađenu narežite na komade i stavite u blender s ostalim namirnicama, osim maslinovog ulja i soka od limuna.
Kada dobijete gustu smjesu, u kojoj će vjerojatno ostati još malo komadića, ubacite ulje i sok te još jedno vrijeme blendajte, dok ne postane kakva želite.
Probajte te dodajte još malo soli i vode, ako vam namaz ispadne pregust.
Namaz prebacite u posudicu, koju možete hermetički zatvoriti, a u hladnjaku ga možete držati do tjedan dana.
Uživajte u neobičnom okusu i ogromnim nutritivnim vrijednostima ovog šik namaza.
Jedite ga s kruhom od cjelovitih žitarica ili kao prilog jelima od mesa i povrća.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati