Stručnjaci otkrili nekoliko trikova uz koje će vaša kava biti zdravija
AKO MISLITE da je vaš omiljeni jutarnji ritual, ispijanje kave, nezdrava navika - varate se. Naime, desetljeća istraživanja su otkrila kako postoji nekoliko zdravstvenih koristi koje se povezuju upravo s konzumacijom ovog mnogima omiljenog toplog napitka.
"Smanjena razina smrtnosti, bolje zdravlje jetre i smanjeni rizik od bolesti povezanih s mozgom neke su od njih", objasnila je Kristin Kirkpatrick, ali je i naglasila kako se ti benefiti povezuju isključivo s crnom kavom, a ne sa slatkim napicima s kavom.
Upravo takvi aromatizirani nezdravi napici koji se prodaju pod nazivom "kava" su opasna, prazna kalorijska bomba od koje vaš organizam nema apsolutno nikakve koristi. Kako biste izbjegli unos nepotrebnih kalorija i učinili svoju kavu što zdravijom, portal Women's Health izdvojio je nekoliko trikova koje možete isprobati:
Dodajte joj prirodne arome
Da biste svojoj kavi poboljšali okus, a izbjegli dodavanje kalorija, obogatite je žličicom čistog ekstrakta vanilije ili u nju ubacite malo cimeta. Upravo cimet ima impresivne zdravstvene koristi.
"Pokazalo se da cimet održava stabilnu razinu šećera u krvi", kaže Bonnie Taub-Dix, autorica knjige "Read It before You Eat It: Take You from Label to Table".
Osim toga, prema jednom istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes Care, cimet vam može pomoći smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Izbjegavajte zaslađivače
Zaslađivači bez dodanih kalorija možda vam se čine kao dobra ideja, ali oni često nisu ništa bolji odabir od običnog šećera. Štoviše, šećerni alkoholi čije ime obično završava na "-ol" (kao što je eritritol), često izazivaju nadutost, bolove i probavne smetnje. Zato, ako već ne možete zamisliti ispijanje kave koja nije slatka, radije odaberite steviju.
Pijte kavu bez kofeina ako ste osjetljivi na njega
Ako zbog kofeina imate problema sa spavanjem ili se zbog njega osjećate uznemireno, nema potrebe da potpuno odbacite ideju ispijanja kave. Umjesto klasične, odaberite kavu bez kofeina.
Pijte je vruću
Iako su neki ljudi ljubitelji isključivo hladne kave, čini se da to nije najbolji odabir. Prema Taub-Dix, vruća kava je bolja opcija jer ona može otpustiti više antioksidanata.
Dodajte joj kolagen u prahu
Da, riječ je o novom "it" dodatku prehrani u čiju se moć kunu brojne influencerice, ali čini se da nije riječ samo o dobrom marketingu. Naime, on može pojačati elastičnost kože, podupirati zdravlje kose, noktiju, kože i zdravlje zglobova te sadrži određenu količinu proteina, a njegove dobrobiti sve češće potvrđuju i brojna istraživanja.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati