Tri omiljene poslastice koje štete zdravlju srca, prema dijetetičarima
ZA MNOGE od nas, koji volimo slatko, deserti su jedan od najvećih izazova pri prelasku na zdraviju prehranu. Većina deserata sadrži puno šećera, a kontroliranje unosa šećera ključno je za mršavljenje i cjelokupno zdravlje. Nadalje, osim što slatkiši mogu pridonijeti povećanju tjelesne težine i riziku od dijabetesa, također značajno ugrožavaju zdravlje srca.
Konzumacija deserata bogatih šećerom, masnoćama i kalorijama može uzrokovati začepljenje arterija i štetno utjecati na srce. Iako mnogi deserti u prekomjernim količinama mogu biti loši za zdravlje srca, tri deserta posebno se ističu kao najštetniji. Dijetetičarke i nutricionistice Veronica Rouse i Lisa Andrews otkrile su o kojim je poslasticama riječ.
1. Čokoladna torta
Čokoladna torta, iako omiljena na proslavama, daleko je od zdrave opcije za srce.
"Čokoladna torta je visokomasni desert prepun šećera i kalorija, a njezini sastojci, poput maslaca, šećera, brašna, jaja i čokolade, doprinose začepljenju arterija i srčanim bolestima", objašnjava Rouse za SheFinds. Sadrži zasićene i transmasne kiseline koje povećavaju razinu lošeg (LDL) kolesterola i smanjuju razinu dobrog (HDL) kolesterola te također mogu izazvati upale u tijelu.
Ipak, to ne znači da je čokolada u potpunosti nezdrava. Rouse ističe da tamna čokolada, bogata antioksidansima i flavonoidima, može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni tlak, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.
2. Punomasni sladoled
Sladoled je mnogima omiljena poslastica, no punomasne verzije mogu ozbiljno ugroziti zdravlje arterija. Andrews upozorava: "Osim zasićenih masti, punomasni sladoled sadrži puno šećera koji čini arterije ljepljivima te povećava rizik od nakupljanja plaka i masnoća."
Pretjerani unos šećera može uzrokovati inzulinsku rezistenciju i upale, što su rizični faktori za aterosklerozu. Kombinacija zasićenih masti i šećera također može povećati razinu triglicerida u krvi, što dodatno doprinosi stvaranju plaka u arterijama i povećava rizik od srčanih bolesti.
3. Slatka peciva
Peciva, poput krafni i pita, također su bogata šećerom, brašnom i maslacem, što je loša kombinacija za srce. Rouse posebno upozorava na pite od jabuka: "Pite od jabuka sadrže šećer, brašno, maslac i jabuke, a često kombiniraju zasićene masti i dodane šećere koji mogu povećati razinu kolesterola i začepiti arterije."
Dakle, izbjegavanje deserata s visokim udjelom šećera, poput čokoladne torte, punomasnog sladoleda i peciva, nije samo dobro za liniju, nego i za zdravlje srca.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati