Ulja s kojima najčešće kuhamo mogu povećati rizik od raka debelog crijeva kod mladih
LIJEČNICI upozoravaju da prekomjerno korištenje određenih ulja može potaknuti rast tumora. Nova studija otkrila je da popularna ulja za pripremu hrane mogu biti povezana s porastom slučajeva raka debelog crijeva kod mladih. Istraživanje koje je provela skupina predvođena američkom vladom pokazalo je da biljna ulja, poput suncokretovog, uljane repice, kanole i kukuruznog ulja, mogu izazvati kronične upale u tijelu.
Iako su prethodna istraživanja pružila nedosljedne dokaze o vezi između ulja za kuhanje i raka debelog crijeva, ova nova studija identificira biljna ulja kao mogući čimbenik rizika.
Tim istraživača analizirao je tumore više od 80 pacijenata s rakom debelog crijeva, u dobi od 30 do 85 godina. Rezultati su pokazali povećanje razine bioaktivnih lipida, masnih molekula koje nastaju metaboliziranjem biljnih ulja, u usporedbi s mastima iz zdravijih izvora. Bioaktivni lipidi ne samo da povećavaju upale već i ometaju prirodni proces zacjeljivanja u tijelu, čime omogućuju rast tumora.
Istraživači preporučuju korištenje ulja bogatih omega-3 masnim kiselinama, poput maslinova ulja i ulja avokada, kao zdravije alternative.
Stručnjaci upozoravaju na učinke obrađene hrane
Profesor kirurgije s Sveučilišta Južne Floride, Timothy Yeatman, jedan od autora studije, izjavio je: "Dobro je poznato da pacijenti koji se nezdravo hrane imaju povećane razine upala u tijelu. Sada vidimo tu istu upalu i u tumorima debelog crijeva."
Dodao je kako je rak poput kronične rane koja se ne može zaliječiti: "Ako se vaše tijelo svakodnevno oslanja na ultraprerađenu hranu, njegova sposobnost zacjeljivanja smanjuje se zbog upale i slabljenja imunološkog sustava, što na kraju omogućuje rast raka."
Prekomjerna upotreba biljnih ulja
Istraživači ističu da su biljna ulja, bogata omega-6 masnim kiselinama, potrebna tijelu, ali u umjerenim količinama. Problem je što je njihova upotreba u modernoj prehrani drastično narasla.
Za smanjenje rizika od kroničnih bolesti poput raka debelog crijeva, stručnjaci preporučuju:
- Koristiti zdravija ulja poput maslinovog ili avokadovog.
- Smanjiti unos ultraprerađene hrane koja često sadrži velike količine biljnih ulja.
- Povećati unos omega-3 masnih kiselina kroz ribu, orašaste plodove i sjemenke.
Dok se ne dobiju dodatni dokazi, smanjenje unosa biljnih ulja bogatih omega-6 masnim kiselinama može biti jednostavan korak prema očuvanju zdravlja.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati