Butković za siromašne jedva je ulovio stol u Ježevoj kućici. Uvjerio se zašto
KAMO otići na nedjeljni ručak, a da je to mjesto na kojem još nismo bili? Nakon savjeta par bonkulovićevskih konosera nije bilo dvojbe. Ježeva kućica na rubu Maksimirske šume ili službeno, na fakultetskom dobru Agronomskog faksa. Dolaskom na destinaciju, već nam se ambijent jako svidio.
Ugođaj seoskog domaćinstva usred Zagreba
Čini se kao da niste u Zagrebu, nego na seoskom domaćinstvu u gaju do kojeg vodi šumska cesta. Ubrzo smo se uvjerili da je rezervacija stola telefonskim pozivom čim se otvorio restoran bila mudar potez. U prvih par minuta otkako smo sjeli na terasu s prednje strane objekta, prema cesti, koja izgleda kao trijem birtije-katnice, osoblje je hladno otkantalo desetak ljudi koji nisu imali rezervaciju.
Premda je ovo restoran više nego pristojnog kapaciteta s još jednom, daleko većom terasom sa stražnje strane te unutarnjim dijelom, navala je očito takva da se nemilosrdno odbija sve koji se pojave bez najave.
Radnim danom imaju gablece, vikendom menije
Ježeva kućica radnim danom nudi gotova jela, a vikendom dnevni meni s 15-ak jela od mesa, ribe i tjestenine, čije se cijene kreću od 70 do 185 kuna te tri juhe, od 22 do 45 kuna. Važno je naglasiti da ovdje svaki dan mijenjaju jela u dnevnoj ponudi, a kada smo vidjeli što se sve nudi na dan našeg dolaska, imali smo jako dobar predosjećaj.
Sva jela po imenima i opisima zvuče domaće, baš za nedjeljni ručak. Zato smo, premda je bilo ubitačno vruće i sparno, a znoj nam je probijao usprkos tome što smo sjedili pod drvenim krovom terase, naručili goveđu te juhu od brokule. Obje su sjajne i vrijedne još malo znojenja.
Juhe su im majstorska djela stare škole
Goveđa odmah na pogled, po tamnoj boji, odaje ono što je jasno i kada je kušate. Riječ je o pravoj domaćoj juhi. Dosta, ali ne previše začinjenoj i bogatoj. Punoj komadića mesa, povrća i finih rezanaca.
Juha od brokule je neodoljivo kremasta, kako po teksturi tako i po okusu. Kroz okus primjereno pasirane brokule probija se i cvjetača te aroma pečenih sjemenki, koje su očito i odlično ubačene u miks. Jednostavno, perfektno.
Konobaricu koja je stenjala pod neprestanim naletima gostiju i onih koji to nisu uspjeli postati zamolili smo i za rakiju. Premda nam ih je nabrojala desetak, na naše inzistiranje na domaćoj samo je slegnula ramenima. To je bio jedini kiks Ježeve kućice pa samo naručili travaricu koja je tek ok.
Rade razliku čak i na najjednostavnijim jelima
Međutim, ono što je slijedilo bilo je daleko više od toga. Pohani picek (pile), i to otkošeni batak i zabatak, bio je jako mekan i sočan za pohano meso. Kladimo se da je prvo prokuhana, pa onda pohana. U načinu na koji ovdje pripremaju čak i ovakva najjednostavnija, bazična jela, vidljiva je razlika između Ježeve kućice i sličnih objekata.
Naime, njihov picek je prije nego što je bačen na tavu, zavaljan ne u običnu prezlu, nego u panko mrvice. To su malo finije krušne mrvice od onih standardnih, a s njima rade pohana jela na kulinarskim kanalima i emisijama.
Patka i mlinci za prste polizati
Domaća patka iz slobodnog uzgoja s mlincima bila je upravo spektakularna. I ovdje se vidi razlika između Ježeve kućice i sličnih restorana. Čak i na boljim mjestima često ćete pečenu patku dobiti suhu. Ovdje to nije slučaj.
Vjerojatno najbolja gurmanska u gradu
Ježeva gurmanska pljeskavica s krumpirom, kajmakom i pancetom nas je također oduševila okusom i veličinom porcije. Mješavina mesa je šarf, ali ne previše, nego taman. Njenu žestinu savršeno blaži velika kugla kajmaka polegnuta na pljeskavicu, koja se usprkos njenoj vrućini i žegi koja je taj dan ubijala Zagreb nije stigla do kraja rastopiti kako smo brzo satrali ovu mesnu delikatesu Ježeve kućice.
S njom se fenomenalno sljubila te također začinjenost mesa ublažila salata, koja je novi u nizu dokaza kako ovaj objekt na naoko sitnim, rutinskim stvarima radi veliku razliku u odnosu na konkurenciju.
Salata nas je oduševila detaljem
Također obilna salata od odličnih, ukusnih i sočnih rajčica narezanih na velike komade, podignuta je na novu razinu, a njen okus, kao i onaj glavnog jela, postao je sasvim drugačiji i zanimljiviji samim tim što je po njoj posuto par listova bosiljka.
Novi craft se jako dobro sljubio sa žestokim mesom i nepodnošljivom vrućinom
Moramo istaknuti još jedan jako dobar pairing u Ježevoj kućici. Pili smo zanimljivi craft Hairy Blonde nove hrvatske craft pivovare Saso Mange. Iako inače preferiramo piva s višim udjelom alkohola, uz žešće začinjenu mesinu s pancetom, i to još na ovako ubitačno vruć dan, sjajno nam je pasala dlakava plavuša jer je lagana, pitka, osvježavajuća s blagim notama citrusa.
U nijednom restoranu nećete dobiti ovako velik komad torte
Gozbu u Ježevoj kućici zaokružili smo tortom od jagode i mascarponea. Treba li uopće pisati da je i ona sjajna? Dodat ćemo zato da je ogromna. Komad košta 30 kuna, ali daleko točnije je napisati da smo dobili komadinu, za trećinu veću od komada torte u slastičarnicama ili drugim restoranima metropole, u kojima ovakve slastice koštaju tek neznatno manje.
OCJENE
Koliko platiš: Dosta, ali vrijedi svake kune
Koliko se najedeš: Puno
Ukupni dojam: Sjajni okusi i velike porcije
POJEDINAČNO
Goveđa juha
Juha od brokule
Salata rajčica i bosiljak
Pohana piletina
Patka s mlincima
Gurmanska pljeskavica
Torta od jagoda
Hairy Blonde craft
Cijene
Čistoća
Ljubaznost
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati