Kuhar iz prestižnog zagrebačkog hotela otkrio nam je tajnu najboljih kremšnita
INSTAGRAM profil Darka Debića pod imenom samo_jedan_griz jedan je od onih koje ne smijete posjetiti kad ste gladni jer mogli biste pasti u nesvijest. Od starinskih jela, preko kremastih kolača, pa sve do najpoznatijih zalogaja iz internacionalne kuhinje, Darko ih sve voli spremati, a otkrio nam je da najviše voli azijsku kuhinju.
"Sve je počelo putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo jugoistočnom Azijom", kaže Darko, no napominje kako nije isključiv pa mu je draga i mediteranska kuhinja, kao i bliskoistočna.
Food-bloganjem se počeo baviti jer su ga prijatelji često pitali za recept kolača ili jela koje bi probali kod njega ili su tražili ideju što pripremati i nagovarali ga da počne bilježiti to što inače radi. Spontano je nastao blog kojim pokušava čitateljima približiti jela koja ga oduševljavaju, podijeliti pokoji savjet i zainteresirati ih da se i sami okušaju u njihovoj pripremi.
Darko nudi provjerena jela, a glavna mu je nit vodilja da će njegovi recepti čitateljima pomoći i ubrzati njihovo kulinarsko umijeće te dati nove ideje za vječno pitanje: "Što sutra kuhati?" Pokušava što jasnije i detaljnije opisati sve postupke u receptima tako da budu prihvatljivi svima jer to je jako bitno za početnike u kuhanju. Rado odgovara na sva pitanja i komentare, zato sve recepte objavljuje i na blogu i na Instagramu. "Lijep je osjećaj kad nekog motivirate u kulinarskim izazovima", tvrdi Darko.
Voli kuhati sve. Brzi i jednostavni recepti su nam svima potrebni za svaki dan, smatra, ali zato kad ima vremena, za posebne prigode priprema jela i slastice koji iziskuju više truda. Priznao nam je i kako su mu velika strast, ili pak porok, slatka jela, od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata.
Stekao je puno kulinarskih vještina radeći kao kuhar dulje od dvadeset godina u jednom prestižnom zagrebačkom hotelu i to iskustvo i znanje želi podijeliti sa svojim pratiteljicama i pratiteljima.
Inače, za svoje recepte pokušava koristiti lokalno uzgojene namirnice, prateći sezonu, jer namirnice koje dozrijevaju u određeno godišnje doba tada su i na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti. Pitali smo ga postoji li nešto što ne voli jesti, no Darko spremno odgovara kako se ne može sjetiti niti jedne namirnice koja mu nije draga.
S nama je podijelio recept za zlijevku, rožatu, kremšnite, krpice sa zeljem i kremaste krokete.
Zlijevka
Ovu starinsku slasticu s pekmezom od šljiva, rahlu i sočnu verziju, svakako morate probati jer je toliko jednostavna za pripremu, a jako ukusna. Najbolja stvar je što nema dugog hlađenja, pa je možete peći dok jedete ručak, a navaliti odmah nakon. Ovdje je recept.
Rožata
Svilenkasta karamel krema kojoj je vanilija obavezan začin, a ostalo je igra - jednom je korica naranče (najčešće), drugi put limuna, za posebne prilike liker od latica ruže, kaže Darko. Ako ne želite rožatu koja će se raspasti ili pak zalijepiti za posudicu u kojoj se pekla, napravite je po ovom receptu.
Kremšnite
Mnogi misle da ih znaju napraviti, no samo rijetkima ispadnu savršene. Ovdje ćete naći trikove zbog kojih je krema toliko lagana i rahla da ćete od samog čitanja ranije otići s posla samo kako biste se bacili na spremanje njihovog veličanstva - kremšnita.
Krpice sa zeljem
Kupovne možete spremiti na najbolji način na svijetu, ali najbolje su domaće krpice. Tijesto je jednostavno za izradu, nema posebnog oblikovanja kao kod punjene tjestenine, a Darko ih voli ostaviti malo deblje. Šećer za karamelizaciju kupusa ne koristi, samo dobro upržim luk i slaninu. Recept za ovo tradicionalno jelo od kojih nam rastu zazubice pronađite ovdje.
Kremasti španjolski kroketi
Zaboravite na meso, uz ovo vam treba samo svježa i hrskava zelena salata. Ove je krokete Darko probao u Španjolskoj, a s obzirom na to da su iznutra jako mekani i kremasti i hrskavi izvana, odlučio ih je spremiti kod kuće. Zapravo se radi o pohanom gušćem bešamel umaku, i prije paniranja smjesu je potrebno dobro ohladiti. Darko je za ove krokete iskoristio ostatak šunke, no u smjesu možete dodati svašta, poput ribanog tvrdog sira u kombinaciji s još nekom namirnicom. Ovdje je recept.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan. Recepte možete pratiti i na YouTube kanalu Index Recepata. Pretplatite se na kanal kako vam nijedan ne bi promaknuo.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati