Maturanti komentiraju pitanje iz hrvatskog jezika: "Kakva tjestenina? Nisam Špiček"
"KAKVA jebena tjestenina, pa šta sam ja Špiček?" požalio se na Facebooku jedan maturant nakon prvog dijela ispita iz predmeta Hrvatski jezik.
Na višoj razini taj dio ispita iz Hrvatskog jezika čini 80 zadataka zatvorenog tipa koji se odnose na razumijevanje pročitanog teksta, teoriju i povijest književnosti i ustroj hrvatskog jezika. Jedan od tih tekstova čije su razumijevanje maturanti morali pokazati bio je - recept za kuhanje tjestenine.
Srednja.hr piše da je tekst zapravo bio s Coolinarike te da je u receptu pisalo da se tjestenina ne smije ispirati vodom nakon što se skuha. Maturanti su u odgovorima morali znati što negativno utječe na tjesteninu i trebalo je zaokružiti ispiranje.
"Zadatak s tjesteninom je bio sprdnja, poklonjeni bodovi"
"Ukupni dojam ispita - ispit nije bio lako rješiv, ali nije bio ni pretežak, uz malo vremena što sam uložio u pripremu, sasvim sam zadovoljan kako sam napisao. Kao najteži zadatak, odnosno zadatke, bih vjerojatno odabrao pitanja poput onog sa Smail-agom Čengićem gdje smo morali uvrstiti citat u čin djela", rekao je za Srednju.hr nakon ispita maturant Nikša N. iz Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti u Rijeci.
"Polazni su tekstovi bili većinom iz antike i srednjeg vijeka, najteži je bio zadatak gdje je polazni tekst bio Osman. Ukupan dojam bi i meni i mojim kolegama mogao biti bolji, ispit je mogao biti lakši s obzirom na okolnosti u kojima smo se zadnje dvije godine školovali – malo online, malo uživo", rekao je Anteo, učenik Pazinskog kolegija - klasična gimnazija, te dodao da mu je tekst s tjesteninom bio najlakši.
S njim se slaže i Gabrijela iz Pakraca.
"Zadatak s tjesteninom je bio sprdnja, čitali smo o pripremi tjestenine, ali ujedno je bio i najlakši zadatak ikada, tri sigurna boda su zagarantirana. Savjetujem budućim maturantima da što više rješavaju stare mature, jer su sve na istom principu i bit će im lakše učiti", poručila je ona.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati