Sirevi za najfinija blagdanska druženja: Počastite se novim okusima tradicije
Foto: Press
BJELOVARSKI majstori sirari predstavljaju nove, dulje odležale sireve u kori – punijih i osebujnijih okusa, koji će biti glavne zvijezde vašeg blagdanskog stola.
Iz Sirele tako dolazi nova Bilogorska gouda, punomasni polutvrdi kravlji sir koji tijekom zrenja od šest tjedana poprima slatkastu i blago pikantnu aromu koja goudu u kori svrstava među u prave deliciju. Podravec, jedinstveni polutvrdi masni sir koji se od kravljeg mlijeka u Sireli proizvodi više od 40 godina sada također dozrijeva šest tjedana. Za to vrijeme do punog izražaja dolaze njegova izrazito žuta boja i blago kiselkasti okus.
No, Sirelina reputacija ne proizlazi samo iz njene tradicije, već i pripadnosti najvećoj svjetskoj sirarskoj obitelji, koja na hrvatsko tržište donosi dva potpuno nova sira u kori.
Mali gorski jedinstveni je sir od ovčjeg mlijeka nastao u Pirinejskom gorju, na granici Francuske i Španjolske. Ovaj se sir i danas proizvodi na tradicionalan način. Dozrijeva minimalno 70 dana, tijekom kojih se razvijaju njegov blag okus i miris, netipičan za ovčje sireve.
Iz španjolske pokrajine La Manche stiže Pašnjak, miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka. Za njegovu izradu koristi se mlijeko ovaca i krava koje slobodno pasu po pašnjacima bogatima aromatičnim biljkama koje ovom siru daju poseban okus kojeg čuva karakteristična kora.
Za proizvodnju ovakvih sireva potrebno je pravo umijeće, a okusi dulje odležalih sireva osvojit će svakog gurmana. Servirajte ih u sklopu lijepih sirnih plata ili zapakirajte za dar, a više inspiracije za serviranje i konzumiranje sireva pronađite na sirevi.hr
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti