IKEA podijelila recept za svoje poznate mesne okruglice, odmah ga prepišite
GOTOVO nijedan odlazak u Ikeu ne prolazi bez zaustavljanja na brzom ručku, a kupci onda najčešće biraju popularne švedske mesne okruglice. S obzirom na to da su robne kuće sada zatvorene, a mnogi su se zaželjeli ove delicije, Ikea je odlučila objaviti traženi recept.
Sastojci za mesne okruglice:
500 g goveđeg mljevenog mesa
250 g svinjskog mljevenog mesa
jedan sitno sjeckani luk
jedan režanj češnjaka
100 g krušnih mrvica
pet jušnih žlica punomasnog mlijeka
jedno jaje
sol i papar
Sastojci za umak:
nekoliko kapljica ulja
40 g maslaca
40 g brašna
150 ml povrtne juhe ili temeljca
150 ml goveđe juhe ili temeljca
150 ml vrhnja
dvije čajne žličice sojinog umaka
jedna čajna žličica Dijon senfa
Priprema mesnih okruglica:
Napravite smjesu od goveđeg i svinjskog mljevenog mesa i dobro je izmiješajte. Dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, jaje i promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.
Smjese oblikujte u male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i čuvajte u hladnjaku dva sata.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad bude vruće, polako dodajte mesne okruglice.
Kad mesne okruglice dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite još 30 minuta.
Priprema umaka:
U tavi rastopite 40 g maslaca pa odajte 40 g brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući dvije minute. Dodajte 150 ml povrtnog temeljca i 150 ml goveđeg temeljca i nastavite miješati. Dodajte 150 ml vrhnja, dvije žličice sojinog umaka i žličicu Dijon senfa. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite miješati.
Mesne okruglice poslužite uz kuhani ili pire krumpir. Dobar tek!