Pekarske poslastice za hladne dane: Slani i slatki recepti za ukusna tijesta
AKO STE ljubitelj kruha i jela od tjestenine, pripremili smo vam tri recepta koja će se svidjeti onima koji vole slano, ali i slatko. Brzo se pripremaju, a okusi ostaju zauvijek. Pripremite sastojke, zamijesite tijesto i uživajte u pripremanju ovih ukusnih poslastica.
Muffini s cimetom od pivskog tijesta
- vrijeme pripreme: 15 minuta
- vrijeme pečenja: 25 minuta
- količina: 12 komada
Sastojci
- Za muffine:
- 4 šalice brašna - 540 g
- 2 žličice praška za pecivo - 9 g
- 2 žličice sode bikarbone - 9 g
- 1/3 šalice kristal šećera - oko 75 g
- žličica soli - 5 g
- 340 ml piva - za istančaniji okus piva koristite ječmeno ili pivo gornjeg vrenja (ale), a za umjereniji okus, predlažemo lager, pilsner ili pšenično pivo
- Za punjenje:
- pola šalice maslaca - 114 g
- 2,5 žličica cimeta - 14 g
- pola žličice mljevenog muškatnog oraščića - 0,5 g
- 1/4 šalice smeđeg šećera - 50 g
- pola šalice bijelog šećera - 100 g
- Za preljev:
- 4 žličice maslaca - 57 g
- 4 žličice krem sira - 60 ml
- 2 šalice šećera u prahu - 220 g
- žličica ekstrakta vanile
- žličica punomasnog mlijeka
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, šećer, sol i pivo dok se ne oblikuje masa od tijesta.
2. Na površini posutoj brašnom umijesite tijesto četvrtastog oblika. Tijesto će biti mekano pa ćete ga relativno lako moći oblikovati, samo ga nemojte previše razvlačiti.
3. U manjoj zdjeli pomiješajte maslac, cimet, muškatni oraščić, smeđi i bijeli šećer dok se ne stvori masa nalik pasti.
4. U jednakom sloju razmažite pastu po vrhu četvrtastog tijesta. Nježno urolajte tijesto, rolada ne mora biti savršena.
5. Izrežite tijesto na 10-12 malih kolutova i smjestite ih u kalupe za muffine koje ste prethodno premazali maslacem.
6. Pecite ih 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
7. U manjoj zdjeli umutite maslac i krem sir dok se ne sjedine. Zatim dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanilije i mlijeko. Sve to ponovno umutite da dobijete jedinstvenu smjesu.
8. Nakon pečenja prelijte muffine i poslužite ih dok su vrući.
Cheddar pužići s aromatičnim začinima
- vrijeme pripreme: 20 minuta
- vrijeme pečenja: 20 minuta
- količina: 12 komada
Sastojci
- šalica toplog punomasnog mlijeka
- vrećica suhog kvasca
- žličica meda
- 2 razmućena jajeta
- 2 žličice otopljenog maslaca
- 3,5 šalica višenamjenskog brašna
- pola žličice soli
- 2 šalice naribanog cheddar sira
- žličica svježih listova majčine dušice
- dvije žličice mješavine začina s češnjakom
- pola žličice mljevene paprike
- 1/4 šalice pesto umaka
Priprema
1. U zdjeli pomiješajte mlijeko, kvasac, med, jaja, maslac, brašno i sol. Potrebno je miješati smjesu sve dok se brašno ne sjedini, oko 4-5 minuta. Ako je tijesto ljepljivo, dodajte još pola šalice brašna.
2. Prekrijte zdjelu s tijestom plastičnom folijom. Ostavite je na sat vremena da naraste na sobnoj temperaturi.
3. Za to vrijeme spremite punjenje. U manjoj ćete zdjeli pomiješati cheddar, majčinu dušicu, mješavinu začina s češnjakom i mljevenu papriku.
4. Zagrijte pećnicu na 180°C. U tepsiju za pečenje stavite papir za pečenje.
5. Usput pospite svoju radnu površinu brašnom. Izvadite tijesto iz zdjele, rastegnite ga i razvaljajte u pravokutni oblik. Namažite pesto čitavom dužinom tijesta. Zatim mješavinu s cheddar sirom pospite po pesto umaku i prstima je lagano utisnite u sam umak. Poprečno uvaljajte tijesto u roladu i potrudite se da svaki kolut bude čvrst. Kada dosegnete kraj tijesta, rubom zapečatite roladu. Oštrim nožem izrežite roladu na 12 rolica, a potom ih smjestite u tepsiju. Pokrijte ih plastičnom folijom na 20-30 minuta, da narastu, ili ih, ako želite, ostavite u hladnjaku da odstoje preko noći.
6. Rolice pečete 20-25 minuta, dok ne primijetite da sir cvrči. Poslužite dok je vruće.
Veganski kruh od bundeve s komadićima crne čokolade
- vrijeme pripreme: 15 minuta
- vrijeme pečenja: 50 minuta
- količina: 12-13 komada
Sastojci
- 1/4 šalice bezglutenske mješavine brašna za sve namjene
- pola šalice zobenog brašna
- pola šalice bademovog brašna
- pola šalice ksilitola ili 2/3 kokosovog šećera
- žličica sode bikarbone
- pola do pune žličice praška za pecivo
- pola žličice soli
- pola muškatnog oraščića
- šalica pirea od bundeve
- pola šalice ulja sjemenja grožđa ili rafiniranog kokosovog ulja (kao zamjena, u obzir dolazi i topljeni veganski maslac)
- 3 žličice javorovog sirupa ili meda (med nije veganska opcija)
- 3 do 4 žličice bilo kojeg mlijeka neživotinjskog porijekla: kokosovo, bademovo, sezamovo, sojino, orahovo, zobeno
- žličica ekstrakta vanilije (po izboru)
- 2 žličice jabukovog octa
- pola do 2/3 šalice crne čokolade
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
2. Podmažite tepsiju i pospite je brašnom.
3. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i začine.
4. U manjoj zdjeli pomiješajte pire od bundeve, ulje, javorov sirup i mlijeko. Kao što je spomenuto, dodajte ekstrakt vanilije po želji.
5. Pomiješajte obje smjese, a potom dodajte jabukov ocat. Miješajte dok se smjese ne sjedine, ali obratite pažnju da ne pretjerate jer će u suprotnom smjesa biti jako tvrda.
6. Kada ste smjestili tijesto u tepsiju, na njega dodajte komadiće crne čokolade.
7. Pecite tijesto 40-50 minuta, sve dok štruca ne dobije zlatno-smeđu boju. Ako primijetite da rubovi postaju smeđi, ali da se sredina tijesta sporije peče, prekrijte tepsiju aluminijskom folijom i nastavite s pečenjem dok cijela štruca ne bude gotova.
8. Ostavite štrucu u tepsiji 20 minuta da se ohladi. Nožem pažljivo odvojite štrucu od tepsije i ostavite da se ohladi.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati