Prehrana bogata ugljikohidratima ključ je zdrave trudnoće, kaže istraživanje
ŽENE koje pokušavaju zatrudnjeti ili su već trudne trebale bi jesti više ugljikohidrata, zaključak je istraživanja Sveučilišta u Sjevernoj Karolini. Znanstvenici su za časopis Birth Defects Journal otkrili da bi žene koje pokušavaju začeti trebale izbjegavati prehranu koja ima malo ili nema uopće ugljikohidrata. Naime, oni daju tijelu energiju i važan su izvor vlakana.
Žene koje ograničavaju unos ugljikohidrata imaju 30 posto veću vjerojatnost da će im djeca biti rođena s deformacijama neuralne cijevi, što može uzrokovati smrt ili invaliditet, u usporedbi sa ženama koje jedu ugljikohidrate.
“Već je poznato da prehrana majke prije i tijekom rane faze trudnoće ima važnu ulogu u razvoju fetusa”, izjavila je Tania Desrosier koja je vodila istraživanje.
“Novost je otkriće da nedovoljan unos ugljikohidrata može povećati rizik od deformacija neuralne cijevi kod djeteta za 30 posto. To zabrinjava jer je prehrana s malo ugljikohidrata sada popularna”, dodaje.
Istraživanjem su obuhvaćeni podaci 11.285 rođenih beba iz nekoliko američkih saveznih država u razdoblju od 1998. do 2011. Oko 9545 majki rodilo je zdravu djecu, dok je kod 1740 žena zabilježena smrt novorođenčeta ili neuralna oštećenja.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati