Dijetetičarke ističu šest zdravstvenih dobrobiti omega-3 masnih kiselina
OMEGA-3 masne kiseline nalaze se u raznim namirnicama, a sve je više istraživanja koja potvrđuju njihove dobrobiti za zdravlje. Najpoznatije namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline su orašasti plodovi, masna riba, sjemenke i zeleno lisnato povrće.
Kada su uključene u prehranu, mogu izravno utjecati na zdravlje organizma. Portal Forbes Health izdvojio je šest zdravstvenih dobrobiti omega-3 masnih kiselina.
Podržavaju zdravlje srca
Omega-3 masne kiseline mogu poboljšati višestruke aspekte zdravlja srca: snižavanjem razine triglicerida, smanjenjem rizika od aritmije i usporavanjem nakupljanja plaka u arterijama, objašnjava dijetetičarka Cheryl Mussatto.
Kako prenosi Forbes Health, više je istraživanja otkrilo da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od umiranja od bolesti srca i srčanih oboljenja, kao što je srčani udar. Još jedno istraživanje pokazalo je da suplementacija ribljim uljem, koje sadrži omega-3 masne kiseline, značajno smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca.
Promiču prenatalni rast i razvoj
Dijetetičarka Hannah Whittaker ističe da su omega-3 masne kiseline posebno važne tijekom trudnoće. "Omega-3 masne kiseline, posebice DHA kiseline, važne su za razvoj bebinog mozga i očiju. Odgovarajući unos omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće povezan je s poboljšanom kognitivnom funkcijom i vidnom oštrinom u dojenčadi", objašnjava ona.
Osim pozitivnog utjecaja na bebu, omega-3 masne kiseline podržavaju zdravlje majki tijekom trudnoće. Istraživanja su pokazala da EPA kiseline smanjuju simptome depresije i rizik od postporođajne depresije nakon poroda, prenosi Forbes Health.
Olakšavaju upalu
Whittaker ističe da "omega-3 masne kiseline imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu". Te kronične upale mogu pridonijeti dugom popisu zdravstvenih stanja, uključujući pretilost, rak, bolesti srca i dijabetes.
Kako prenosi Forbes Health, jedna meta-analiza pokazala je da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti razine c-reaktivnog proteina (CRP), markera upale, kod ljudi s rakom. Druga studija pokazala je slične rezultate, dodajući da suplementacija omega-3 može smanjiti CRP i druge upalne markere kod odraslih s različitim zdravstvenim problemima.
Mogu poboljšati mentalno zdravlje
Dijetetičarka Whittaker objašnjava i dobrobiti za mentalno zdravlje jer suplementacija može pomoći u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti. Prema jednom istraživanju, visoke i niske doze dodataka omega-3 masnih kiselina bile su učinkovite u liječenju depresije. Drugo istraživanje pokazalo je da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u poboljšanju simptoma tjeskobe.
Poboljšavaju rad mozga
Omega-3 masne kiseline vrlo su važne u regulaciji rada mozga. Kako ističe Mussatto, vjeruje se da pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa koji bi mogao biti uključen u razvoj stanja poput Alzheimerove bolesti.
Neka istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u očuvanju funkcije mozga kako starimo. Ove kiseline mogu pozitivno utjecati na određene aspekte funkcije mozga kod starijih osoba, uključujući kratkoročno pamćenje, izvršnu funkciju i brzinu percepcije, prenosi Forbes Health. Također, još jedno istraživanje pokazalo je da omega-3 masne kiseline mogu povećati dotok krvi u mozak te poboljšati učenje, pamćenje i kognitivno blagostanje.
Poboljšavaju zdravlje zglobova
"Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju bolova i ukočenosti zglobova kod ljudi s reumatoidnim artritisom i drugim upalnim stanjima zglobova", objašnjava Whittaker. Do toga dolazi zahvaljujući njihovim protuupalnim svojstvima i sposobnosti da smanje proizvodnju protuupalnih proteina u tijelu.
Istraživanje iz 2021. godine pokazalo je da omega-3 masne kiseline mogu značajno smanjiti bol kod ljudi s osteoartritisom, a drugo da uzimanje ovih kiselina uz lijekove može umanjiti simptome reumatoidnog artritisa, prenosi Forbes Health.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati