Dvije vrste hrane ugrožavaju zdravlje srca, upozoravaju nutricionisti
HRANA koju jedemo ima ključnu ulogu u našem općem blagostanju, posebno kada je riječ o zdravlju srca. Dobra vijest je da postoji mnogo zdravih namirnica koje su podjednako ukusne i korisne za naš kardiovaskularni sustav. No, s druge strane, mnoga popularna hrana može biti štetna za srce ako se konzumira u prekomjernim količinama.
Vjerojatno nas neće iznenaditi da prerađena hrana nije dobra za naše zdravlje, ali važno je da smo svjesni rizika. Prema nutricionisticama Mary Sabat, Susan Schachter i Lisi Richards, ova hrana može biti posebno štetna za naše srce.
1. Čips od krumpira
Čips od krumpira vjerojatno je jedna od prvih stvari koje nam padaju na pamet kad pomislimo na slanu grickalicu. Nažalost, koliko god ovaj klasični zalogaj bio ukusan, toliko je i loš za zdravlje. Redovito uživanje u čipsu može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, uključujući začepljenje arterija i veći rizik od srčanih bolesti, tvrdi Sabat.
"Klasični čips od krumpira obično se prži u nezdravim uljima bogatim zasićenim i transmasnim kiselinama. Te masnoće mogu povećati razinu kolesterola i potaknuti stvaranje plaka u arterijama, što tijekom vremena dovodi do začepljenja arterija", objašnjava za SheFinds.
Schachter navodi da je ova grickalica također "prepuna prekomjerne količine natrija", što može izazvati niz zdravstvenih problema. "Kombinacija transmasnih kiselina i visokog unosa natrija može povisiti razinu LDL kolesterola i povećati rizik od stvaranja plaka u arterijama što dovodi do začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti", rekla je.
2. Pohani sir
"Pohani sir smatra se hranom koja začepljuje arterije zbog visokog sadržaja nezdravih masnoća i rafiniranih ugljikohidrata. Često se prži u dubokom ulju, što ne samo da povećava njegov kalorijski sadržaj, već također uvodi transmasne kiseline i zasićene masnoće iz ulja za prženje", upozorava Richards.
Dodaje kako "transmasne kiseline i zasićene masnoće podižu razinu LDL (lošeg) kolesterola", pridonoseći nakupljanju plaka u arterijama što povećava rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti.
"Redovito konzumiranje pohanog sira, zajedno s ostalom prženom i visokomasnom hranom, može imati štetne učinke na kardiovaskularno zdravlje i opće blagostanje. Razmotrite odabir zdravijih grickalica", zaključuje Richards.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati