Evo koje namirnice nikad ne biste trebali podgrijavati i zašto
IZ DOBRO znanih razloga većina ljudi danas sprema obroke za posao ili djeci za školu, a kod kuhanja se često i pripremaju veće količine hrane da bi ostale za večeru ili drugi dan za užinu. Ovakav način pripreme štedi i vrijeme i novac, a može biti i vrlo dobar za vaše zdravlje, no na jednu stvar biste trebali pripaziti.
Bilo da podgrijavate hranu koja vam je ostala od dana ranije ili na poslu želite podgrijati užinu koju ste ponijeli od kuće, neke namirnice ne biste smjeli više puta zagrijavati. Iako tehnički većina hrane može biti sigurno podgrijana nekoliko puta i jedino je bitno da se njezina temperatura dovoljno zagrije da ubije bakterije, što ćete više puta podgrijavati jelo to je veća šansa da ga nećete pravilno zagrijati i da se možete otrovati. Zato je jedno od boljih pravila da hranu, u pravilu, ne zagrijavate više od jedanput.
Ulja
Podgrijavanje ulja u kojem se nešto kuhalo ili pržilo može biti katastrofalno. Sadržaj trans-masti rapidno se povećava svaki put kada podgrijete ulje.
Proljetne rolice
Iako ćete vjerojatno i zbog zdravstvenih razloga htjeti izbjeći podgrijavanje smrznutih proljetnih rolica, postoje i razlozi vezani za njihov okus koji vam nalažu da ih ne podgrijavate. Njihova višeslojnost i hrskavost je prisutna samo prvi put kada ih pripremate, a kasnijim termičkim obradama nećete to moći postići.
Mlijeko za dojenje
Mlijeko za dojenje nikad ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj pećnici. Ne samo da zbog toga postaje manje nutritivno, nego može predstavljati i opasnost za novorođenče.
Jaja
Jaja mogu sadržavati bakterije po imenu Salmonella enteritidis koje mogu izazvati trovanje hranom. Možda biste ih i mogli više puta podgrijati, ali budući da spadaju u vrlo rizičnu hranu, vjerojatno nisu vrijedna rizika. Također, kuhana jaja koja su ostavljena na sobnoj temperaturi duže od dva sata ne biste trebali pojesti.
Školjke, dagnje, kamenice
Školjke, poput dagnji, kamenica i Jakobovih kapica također ulaze u kategoriju potencijalno opasnih namirnica. Lako su kvarljive, mogu prenositi bakteriju koja uzrokuje trovanje hranom i potrebno je vrlo oprezno pripremati i skladištiti ovakve namirnice. Iako je većinu školjki sigurno pojesti nakon termičke obrade, podgrijavanje ne bismo preporučili.
Repa
Repa je bogata nitratima koji se, u slučaju pregrijavanja ili podgrijavanja, mogu raspasti u manje čestice. Iako ne postoji suglasje oko njihove štetnosti, neki liječnici smatraju da mogu biti kancerogene pa ne preporučuju da ih se nepotrebno termički obrađuje.
Rižoto
Kremasti rižoto u frižideru brzo može postati kiselkast. Zato je najbolje da ga spremate tako da vam ga ne ostane previše nakon obroka i da ga odmah konzumirate.
Celer
Isto kao i repa, celer sadrži nitrate koji mogu postati toksični u slučaju pregrijavanja.
Prerađeno meso
Obrađivanje prerađenog mesa u mikrovalnoj pećnici povećava razinu kolesterola koje meso sadržava što može uzrokovati probleme s kardiovaskularnim zdravljem.
Također, ako u frižideru imate ostatke hrane koji su stariji od tri dana, slobodno ih bacite, nisu vrijedni rizika da se otrujete. Ako ih baš želite zadržati, zamrznite ih da se ne pokvare. Hrana koja vam miriše kao da se pokvarila neće postati bolja ukoliko je zagrijete pa je također možete baciti u smeće.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati