Kava produljuje život, otkriva istraživanje provedeno među pola milijuna ljudi
OSOBE koje piju kavu imaju manji rizik od smrti od onih koji je izbjegavaju. To je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine.
Istraživanje je provedeno nad pola milijuna Britanaca, od kojih je njih 387.494 redovito pilo kavu. Prosječna dob ispitanika bila je 57 godina. Oni koji su poli dvije do pet šalica kave dnevno, imali su 12 posto manji rizik od smrti od osoba koje je nisu konzumirale u desetogodišnjem razdoblju.
Ljudi koji su pili šest do sedam šalica, imali su 16 posto manji rizik od smrti, a osobe koje su je konzumirale osam ili više puta dnevno, 14 posto.
Znanstvenici kažu da nije bilo važno je li kava beskofeinska ili obična, mljevena ili instant. Svaka je pokazala prednosti za zdravlje, odnosno utjecala na dugovječnost.
Genetika nekih ljudi utjecala je na to da sporije metaboliziraju kofein pa su znanstvenici htjeli vidjeti znači li to da više riskiraju vlastito zdravlje. No ispostavilo se da čak i kod njih pijenje kave smanjuje rizik od smrti.
Naime, sličan rezultat pokazalo je istraživanje provedeno nad pola milijuna Europljana: muškarci koji su pili tri šalice kave u danu, imali su 12 posto manju vjerojatnost od smrti u 16-godišnjem razdoblju, dok je za žene rizik bio 7 posto manji u odnosu na one koji ne piju kavu.
Druga istraživanja pokazala su da osobe koje piju kavu imaju manju vjerojatnost za razvoj raka, dijabetesa tipa 2, depresije, Alzheimerove bolesti, demencije, ciroze jetre i bolesti srca.
U većini istraživanja na rezultat nije utjecalo je li kava kofeinska ili beskofeinska pa se zaključak ne povezuje s tim sastojkom, nego brojnim drugim antioksidansima koji se nalaze u kavi.
Ipak, jedno nedavno istraživanje kofeinu pripisuje manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, iako znanstvenici upozoravaju da treba biti oprezan i ne treba pretjerivati.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati