Liječnik upozorio koje namirnice ne treba doručkovati kako bismo izbjegli debljanje
DORUČAK je najvažniji obrok u danu, ali ljudi trebaju biti svjesni onoga što jedu. Neke popularne namirnice treba ograničiti jer bi mogle uzrokovati debljanje, upozorio je dr. Michael Mosley za Express.
Tipičan doručak uključuje šunku, a prema liječniku, ona se treba jesti u malim količinama jer prerađeno meso može imati negativan učinak na težinu i zdravlje općenito.
"Predlažem da slaninu, šunku i kobasice zamijenite lososom, koji će povećati osjećaj sitosti", savjetuje dr. Mosley.
Također, peciva i žitarice, koje su krcate šećerom, još su jedan primjer onoga što treba zaobilaziti u širokom luku.
"Takva hrana je bogata ugljikohidratima i kalorijama, a ima malo proteina. Dakle, definitivno pridonosi debljanju", dodaje.
Njegov savjet je okrenuti se jajima, nakon kojih je uvijek sit do ručka.
"Jaja, riba, nemasno meso i tofu bogati su proteinima i mogu pomoći u izgradnji mišića. Moj tipični doručak je omlet od gljiva. Smatram da su jaja ključna za mršavljenje, bilo da se jedu kuhana, poširana, kajgana ili kao omlet. Pružaju veći osjećaj sitosti u usporedbi sa žitaricama ili tostom", kaže.
Jaja su bogata proteinima, vitaminom B i selenom. Za većinu odraslih neće škoditi konzumacija jednog do dva jaja dnevno, ovisno o tome koliko je kolesterola u ostatku hranu koju unose. Prema Men's Journalu, jaje ima 187 mg kolesterola, a preporučena granica je 300 mg dnevno ili 200 mg, ako imate dijabetes ili faktore rizika za razvoj srčanih bolesti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati