Tri popularne namirnice koje štete zdravlju crijeva, prema nutricionistima
PRAVILNA prehrana vrlo je važna za optimalno zdravlje crijeva. Dakle, dok neke namirnice doprinose zdravlju crijeva, neke mogu naštetiti našoj probavi uzrokujući nadutost, probavne smetnje i upalu. Takva hrana koja šteti zdravlju crijeva također može usporiti metabolizam, što zatim doprinosi debljanju. Dijetetičarke i nutricionistice Abby Grimm i Krutika Nanavati te osobna trenerica i savjetnica za prehranu Alanna Kate Derrick upozorile su na tri takve opcije.
1. Žitarice s umjetnim zaslađivačima
Umjetni zaslađivači, koji se često dodaju hrani radi poboljšanja okusa, mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija i štetiti zdravlju crijeva. Osim toga, stručnjaci sugeriraju da konzumacija umjetnih sladila može ometati prirodnu regulaciju apetita u tijelu te potencijalno pridonijeti povećanom unosu kalorija i, posljedično, debljanju.
"Ne samo da su žitarice često siromašne vlaknima, visokim udjelom šećera i malo hranjivih tvari, već često sadrže šećer, šećerni alkohol i umjetna sladila koja mogu poremetiti rad crijeva. Šećerni alkoholi mogu uzrokovati nadutost i grčeve u želucu te poremetiti sastav dobrih i loših bakterija u mikrobiomu", kaže Grimm za SheFinds.
2. Zaslađeni jogurti
Jogurti zaslađeni šećerom mogu imati štetne učinke na različite aspekte dobrobiti. Prepuni dodanih šećera, takvi jogurti mogu pridonijeti nadutosti i probavnoj nelagodi, jer prekomjerni unos šećera može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija i dovesti do upale.
"Mnogi kupljeni jogurti imaju previše dodanog šećera, što premašuje preporučeni dnevni unos. Višak šećera potiče rast štetnih crijevnih bakterija, što dovodi do upala, nadutosti i problema s probavom. Određeni jogurti sadrže umjetne zaslađivače, za koje studije pokazuju da bi potencijalno mogli poremetiti sastav crijevnog mikrobioma te doprinijeti debljanju", ističe Nanavati.
3. Granola
Iako se granola često smatra zdravim izborom za doručak zbog sadržaja cjelovitih žitarica i orašastih plodova, zapravo može doprinijeti nadutosti i problemima s crijevima kod pojedinaca. Mnoge granole kupljene u trgovini pune su dodanih šećera i nezdravih masnoća, što može poremetiti probavu i dovesti do nelagode.
"Granole se reklamiraju kao zdrava opcija, bogata vlaknima. Međutim, većina komercijalnih granola puna je dodanih šećera i teško probavljivih orašastih plodova i sjemenki, koji mogu ozbiljno naštetiti osjetljivom želucu", zaključila je Derrick.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati