Svjetski je Dan kruha - evo kako ga obilježiti
DANAS, 16. listopada, obilježava se Svjetski dan kruha, a ovaj dan prilika je za izražavanje zahvalnosti za kruh i sve plodove zemlje te za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti.
Dani kruha inače se obilježavaju u cijelom svijetu kroz cijeli listopad, a poklapaju se i povezuju sa Svjetskim danom hrane, koji je također 16. listopada.
Obilježavanje Dana kruha u svijetu
U SAD-u se Dani kruha obilježavaju kao Bread for the World Sunday, kada se crkve i zajednice mole i zalažu za politike i programe koji mogu pomoći u iskorjenjivanju gladi i siromaštva u zemlji i svijetu.
U Armeniji se kruh smatra simbolom života i blagostanja te je dio mnogih običaja. Primjerice, kada se mladenci vjenčaju, preko njih se prebaci veliki komad lavasha, tradicionalnog armenskog kruha, a to je znak da će imati sretan brak.
U Njemačkoj se Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju kao Tag des Deutschen Brotes, kada se slavi raznolikost i kvaliteta njemačkog kruha koji ima više od 3000 vrsta. Njemačka pekarska komora dodjeljuje nagrade najboljim pekarima i proizvođačima kruha u zemlji.
Dani kruha u Hrvatskoj
Kod nas se Dani kruha najviše obilježavaju u školama i vrtićima kako bi djeca od malih nogu naučila cijeniti hranu i upoznala se s procesom nastanka kruha. Tradicionalno se znaju održavati i raznoliki sajmovi i izložbe, a neizostavni su i svečani blagoslovi kruha i plodova zemlje u crkvama.
U Pan-peku, domaćem pekarskom lideru svaki je dan - dan kruha, a ove godine u listopadu su priredili niz aktivnosti kako bi ukazali na važnost ove namirnice. Želite li i vi obilježiti Dane kruha, a pritom se i dobro zabaviti i osvojiti nagradu, pridružite se Pan-pek Facebook kreativnom natječaju koji traje do utorka, 17. listopada. Zadatak je kreativan i šaren, a nagrada odlična - mjesec dana gratis kruha u Pan-pek poslovnici po izboru!
Uz to, Pan-pek je u goste pozvao i dječji vrtić iz Vrbovca kako bi zajednički ispekli najfiniji kruh i vidjeli kako izgleda proizvodnja kruha u prostorima ovog pekarskog lidera.
I na kraju, unatoč tome što se posebna pozornost na kruh stavlja u listopadu, u ovoj namirnici uživamo cijele godine i koristimo je na razne načine, uz bezbrojne obroke. Stoga podsjećamo kako u najbližoj Pan-pek pekarnici svakog dana možete kupiti svježe pečen, hrskav, mirisan i raznovrstan kruh i peciva. Slavonski kruh, domaći bijeli kruh, beskvasni kruh, kruh s bučinim sjemenkama, kukuruzna miješana pogača, hrskavo zlato, slani i kukuruzni klipić ili slavna Pan-pek kajzerica - dođite u Pan-pek i odaberite svog favorita!
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti