Anatomija jedne hrenovke: Znate li što uopće jedete?
Foto: Shutterstock
UKOLIKO ste se ikad pitali što točno jedete kad naručite hot-dog, odgovor je prilično jednostavan. Ukratko, radi se svinjskim ostacima pomiješanim s kombinacijom pilećih ili purećih iznutrica koje se potom istiskuju kroz metalne rešetke i polijevaju vodom, prenosi Daily Mail.
U tu smjesu zatim se dodaju okusi i boje, a nakon toga mješavina se pakira u plastične ovojnice, kuha, hladi i stavlja u prodaju. Za mnoge, radi se o prilično gadljivom procesu proizvodnje jedne od, zbog niske cijene, najprodavanijih namirnica današnjice.
Porijeklom iz Frankfurta, hrenovka je do danas doživjela mnoge mutacije, a američkom tržištu prvi je put predstavljena sredinom 19.stoljeća. Mnogi liječnici ne savjetuju konzumaciju hrenovaka zbog njenih mnogih opasnosti po zdravlje, kao što su, primjerice, zloćudni rak crijeva.
Meso
Tradicionalne hrenovke rade se od svinjskih ostataka, šunke i špeka koji se prilikom klanja odstranjuje kao višak. U tu se smjesu dodaje piletina ili puretina, aroma te boje. Većina hrenovaka namijenjenih za veleprodaju, radi se upravo na ovaj način, dok se tek mali postotak obrađuje mnogo kvalitetnije i zdravije.
Voda
Voda koju sadrži hrenovka dodaje se kako bi se stvorila prava tvrdoća, odnosno, kako bi se spriječilo njihovo prijevremeno raspadanje. Ona je pomiješana s mješavinom mesa koja se nakon spajanja s vodom, istiskuje kao kompaktna cjelina i kuha.
Škrob
Sve hrenovke, od onih najjeftinijih pa do luksuznijih, prepune su škroba. Obično je to krumpirov ili pšenični škrob koji se miješa sa solju kako bi hrenovke dobile bolji volumen i već prepoznatljivi okus.
Sol
Hrenovke sadrže 2 posto soli, što znači da su u klasi "visokoslanih" proizvoda. Također, to znači da će vam se njihovom konzumacijom povećati rizik od visokog krvnog tlaka, infarkta i srčanih bolesti.
E250 - Natrijev nitrat
Unos procesuiranog mesa povećava rizik od raka crijeva, a najveći krivac za to upravo je natrijev nitrat. On se dodaje u hrenovke kako se ne bi pokvarile. Konzumacijom samo jedne i pol hrenovke dnevno, rizik od raka crijeva povećava se za čak 20 posto.
E451 - Kalij i kalcij trifosfati
Oni pomažu u održavanju čvrste teksture hrenovke i sprečavaju njeno kiseljenje. E451 također se koristi u deterdžentima kao omekšivač vode, a dodaje se i u antifriz. Ipak, njegova konzumacija, navodno, nema nikakvih nuspojava.
E452 - Polifosfati
Još jedan uobičajeni dodatak hrani. E452 je zapravo stabilizator koji također pomaže u održavanju teksture hrenovke, a sprečava i njeno raspadanje pri kuhanju. Nije opasan po zdravlje.
E301 - Natrijev askorbat
Vrsta vitamina C, koja djeluje kao antioksidans i regulator kiselosti. Također, sprečava meso da izgubi svoju boju pri kuhanju. kao sastojak u hrenovkama ne izaziva probleme, ali u većim dozama uzrokuje iritaciju kože.
E120 - Karmin
Radi se o boji koju se može pronaći u jogurtima, ružu za usne ili glazurama. Može izazvati alergijske reakcije, a kod nekih ljudi i anafilaktički šok.
E160c - Ekstrakt paprike
Još jedna boja za hranu na prirodnoj bazi. Dobiva se miješanjem sušenih mahuna u indijskih crvenih papričica. Najčešće se može pronaći u sirevima, gustim sokovima, čipsovima i nekim slatkišima.
I konačno...
Čak i kad kupujete najkvalitetnije i najprirodnije hrenovke, niste sigurni - naime, u Americi se čak 80-tero godišnje djece uguši hrenovkama.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati