Cikla, vino, luk... Evo kako obojiti uskrsna jaja na tradicionalan način
ŠTO JE USKRS bez šarenih pisanica? Ekipa s Index Recepata bacila se na posao i bojala pisanice na tradicionalan način.
Ako ste i vi pobornik takvog načina ukrašavanja jaja, na pravom ste mjestu. Od vina preko cikle do luka - isprobali su sve.
Vrijeme: 170 minuta
Porcija: 20 pisanica
Bojanje jaja crnim vinom
Sastojci:
- 1 l crnog vina
- 4 jaja
Priprema:
U lonac stavite jednu litru crnog vina te ubacite četiri jaja. Kuhajte 30 minuta. Skinite s vatre i ostavite da se jaja ohlade (još uvijek u vinu). Nakon nekog vremena ih izvadite i stavite na papir kako bi se upio višak boje.
Bojanje kurkumom
Sastojci:
- 1 l vode
- 1 žlica octa
- 4 žlice kurkume
- 4 jaja
Priprema:
U lonac ulijte vodu te dodajte ocat i kurkumu. Promiješajte pa kad tekućina požuti, dodajte jaja. Kuhajte 20 minuta. Ostavite jaja (još uvijek u tekućini) da se ohlade. Nakon nekog vremena ih izvadite i stavite na papir kako bi se upio višak boje.
Bojanje jaja ljuskama luka
Sastojci:
- Biljke
- Stare čiste najlonke
- 1 l vode
- Ljuske luka (10-12 glavica)
- 4 jaja
Priprema:
Na jaja naslonite po list biljke te zatim čvrsto zavežite u najlonku. Za to vrijeme stavite ljuske luka da se kuhaju u vodi. Kad tekućina potamni dodajte jaja i kuhajte 20 minuta. Ostavite jaja (još uvijek u tekućini) da se ohlade. Nakon nekog vremena ih izvadite, prerežite najlonke i uklonite list s jaja. Jaja stavite na papir kako bi se upio višak boje.
Bojanje jaja ciklom
Sastojci:
- Biljke
- Stare čiste najlonke
- 700 ml vode
- Cikla (2 komada)
- 2 žlice octa
- 4 jaja
Priprema:
Na jaja naslonite po list biljke te zatim čvrsto zavežite u najlonku. Ciklu naribajte te stavite u lonac i prelijte vodom. Promiješajte. Kad tekućina potamni, dodajte jaja i ocat. Kuhajte 20 minuta. Ostavite jaja (još uvijek u tekućini) da se ohlade. Nakon nekog vremena ih izvadite, prerežite najlonke i uklonite list s jaja. Jaja stavite na papir kako bi se upio višak boje.
Bojanje jaja kupusom
Sastojci:
- Biljke
- Stare čiste najlonke
- 1 l vode
- Ljubičasti kupus (1 glavica)
- 50 ml octa
- 4 jaja
Priprema:
Na jaja naslonite po list biljke te zatim čvrsto zavežite u najlonku. Kupus narežite te stavite u lonac i prelijte vodom. Promiješajte. Kad tekućina potamni, dodajte jaja i ocat. Kuhajte 20 minuta. Ostavite jaja (još uvijek u tekućini) da se ohlade. Nakon nekog vremena ih izvadite, prerežite najlonke i uklonite list s jaja. Jaja stavite na papir kako bi se upio višak boje.