Pripremite najukusniju šunku u kruhu uz jednostavan i brz recept
ŠUNKA u krušnom tijestu delicija je bez koje mnogi ne mogu zamisliti Uskrs. Jede se s kuhanim jajima, mladim lukom i hrenom.
Index Recepti donose vam jednostavan način za pripremu najukusnije šunke u kruhu.
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Vrijeme pečenja: 65 minuta
Ukupno vrijeme: 125 minuta
Sastojci (za 8 porcija):
- 1 do 1.5 kg dimljene šunke
- 550 g glatkog brašna
- 1 žlica soli
- 200 ml mlakog mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 30 ml rastopljenog maslaca
- 150 ml mlake vode
- 1 glavica luka, za kuhanje šunke
- 2 češnja češnjaka, za kuhanje šunke
- Papar u zrnu, za kuhanje šunke
Priprema
1. korak
Ako želite, šunku možete prvo malo prokuhati - u vodu samo dodajte luk, češnjak i papar u zrnu. Ne morate je u potpunosti skuhati, dovoljno je da bude napola skuhana. Nemojte je odmah cijediti, ostavite je u vodi da se ohladi, zatim je ocijedite i prosušite.
2. korak
Napravite tijesto tako da prvo sjedinite brašno i sol te u toj smjesi napravite udubinu. U drugoj posudi sjedinite kvasac, šećer i mlijeko, zatim prelijte u udubinu koju ste napravili u brašnu. Prekrijte i ostavite 10-ak minuta da kvasac proradi i naraste.
3. korak
Nakon što je prošlo 10 minuta, u udubinu dodajte rastopljeni maslac i pomalo dolijevajte vodu, istovremeno miješajući kuhačom, nakon čega ćete ručno umijesiti mekano tijesto. Gotovo tijesto ostavite 30 minuta na toplom kako bi naraslo.
4. korak
Tijesto malo premijesite, zatim ga razvaljajte na kvadrat ili pravokutnik koji bi vam trebao biti dovoljno velik kako biste njime mogli zamotati šunku. Šunku stavite na tijesto i sa svih strana je njime omotajte. Kako biste spojene dijelove bolje zalijepili, prvo ih malo premažite vodom, zatim lijepite. Ostavite tijesto još malo da naraste - ovaj put 20 minuta.
5. korak
Dok čekate da tijesto naraste, u pećnicu ubacite vatrostalnu ili gusanu posudu s poklopcem te je zagrijte na maksimum. Nakon što je tijesto naraslo, posudu koju ćete koristiti pažljivo izvadite iz pećnice te u nju dodajte tijesto sa šunkom. Poklopite i pecite u zagrijanoj pećnici 40 do 50 minuta.
6. korak
Izvadite iz pećnice, otklopite i tijesto premažite vodom, smanjite temperaturu pećnice na 200 stupnjeva, zatim otklopljeno vratite u pećnicu i pecite još 15 do 20 minuta. Svakih 5 do 7 minuta ćete ponoviti premazivanje vodom.
7. korak
Izvadite iz pećnice i ostavite 15-ak minuta da se malo hladi u posudi, zatim izvadite iz posude i ostavite na rešetki da se do kraja ohladi.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete napraviti kod kuće svaki dan. Recepte možete pratiti i na YouTube kanalu Index Recepata - pretplatite se na kanal kako vam nijedan ne bi promaknuo.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati