Proglašen najbolji baguette u Parizu, godinu dana će dostavljati kruh Macronu
POZNATA pariška pekarnica, čiji je baguette u petak u oštroj natjecateljskoj konkurenciji proglašen najboljim u Parizu, godinu dana će dostavljati kruh i ostale pekarske proizvode u Elizejsku palaču na stol francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona.
Od ukupno 1107 pekarskih zanatlija, koliko ih je ukupno u Parizu, kolijevci baguettea, njih više od 170 ove je godine sudjelovalo u prestižnom natjecanju za najbolji baguette francuske prijestolnice.
Pobjednik Makram Akrout vlasnik je pekarnice Les boulangers de Reuilly, koja se nalazi u 12. pariškom arondismanu.
Za toga 42-godišnjeg pekara, koji se, nakon dolaska u Francusku iz Tunisa, već 19 godina bavi ovim poslom "riječ je o kruni dugogodišnjeg iskustva i napornoga rada".
"Vrlo sam ponosan. Moram biti na visini zadatka s obzirom na to da će u moju pekarnicu sada po najbolji pariški baguette dolaziti brojni kupci", rekao je dodavši da je u istome natjecanju 2017. godine zauzeo deseto mjesto, a 2018. šesto.
Njegove baguette jest će i francuski predsjednik
Osim prestižne nagrade, Akrout je dobio i zadaću da u idućih godinu dana redovito svojim baguettima opskrbljuje Elizejsku palaču.
Vrlo strogi žiri, koji je činilo 12 profesionalaca i stanovnika Pariza, u petak je kušao, a zatim i ocijenio pripremljeni kruh prema pet kriterija: izgledu, mirisu, načinu pečenja, okusu i teksturi.
Svaki tradicionalni baguette mora težiti između 264 i 314 grama, a duljina jednoga kruha mora iznositi između 55 i 70 cm.
Predsjednik sindikata pariških pekara i slastičara Franck Thomasse je kazao da je riječ o značajnoj nagradi i priznanju umješnosti natjecatelja.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati