Recept bez greške: Brzi kruh bez kvasca za koji vam ne treba čak ni pećnica
SIGURNO vam se dogodilo ne jednom da nemate vremena, kvasca ni volje mijesiti klasični kruh. Pogotovo je to tlaka vikendom, kad je super malo duže ostati u krevetu, a svejedno imati topli kruh ili pecivo za doručak. Zato je tu naan, tanki indijski kruh koji smo baš jutros odlučili isprobati, i to u brzoj verziji bez kvasca. OVDJE je recept s točnim količinama i koracima pripreme za naan koji je na fotografijama.
Sastojci su glatko brašno, prašak za pecivo, jogurt i sol. S obzirom na to da nismo imali jogurta, već sirutku i mileram i nije nam se dalo do trgovine, stavili smo to dvoje u omjeru 1:1. Isto tako možete kombinirati mlijeko i kiselo vrhnje, kefir ili kiselo mlijeko. Iskoristite to što imate doma.
Tijesto koje dobijete nakon što ga mijesite kratko, oko pet minuta sve skupa, treba biti kao ono za kruh, glatko, ali malo tvrđe. S obzirom na to da je ovdje prašak za pecivo umjesto kvasca, možete ga odmah razvaljati, oblikovati i peći. Valjkom za tijesto lopticu razvaljajte na otprilike pola centimetra debelo (nemojte ostaviti deblje jer će se napuhnuti za vrijeme pečenja).
Komade tijesta još malo razvucite rukama pa stavljajte na zagrijanu tavu koju ste premazali s malo ulja. Može biti i grill tava pa će po naanu ostati smeđe crte. Najbolje je koristiti biljno ili suncokretovo ulje jer podnose višu temperaturu. Izbjegavajte maslac, koji jako brzo izgori, postane crn i dobije neugodan miris.
Naan pecite nekoliko minuta sa svake strane na slabijoj vatri, a nikako jakoj da se ne dogodi situacija da se prepeče izvana, a iznutra ostane sirov. Ako je tijesto dovoljno razvaljano pa još malo razvučeno u rukama, ispeći će se taman. Izvana će imati ove fora smeđe šare, a iznutra će biti mekani, čak i kad se ohlade.
Kad je dobio boju s donje strane i mjehuriće s gornje, okrenite ga i dovršite drugu stranu. Možete ga okrenuti prstima ako ste dovoljno hrabri, ali bolje nemojte. Napravite to hvataljkom ili vilicom, kako god vam je lakše.
Pečeni naan najfiniji je dok je topao, ali nije loš ni hladan. Ide uz sve, mi smo ga ovog puta jeli uz domaći hummus.
Ako ste ipak raspoloženi za klasični naan s kvascem, bez brige jer imamo recept i za taj, eto ga OVDJE.
Ako isprobate ovaj recept, jelo svakako fotkajte i objavite u našoj Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati