Ručaj sirovo: Donosimo vam prijedloge za ukusno i zdravo predjelo, glavno jelo i desert
Foto: Shutterstock
ONOME tko nije probao pojam sirove prehrane vjerojatno je vrlo dalek. Sirovu hranu mnogi autori navode idealnom za zdravlje, prirodnom, nutritivno superiornom.No može li ona biti stvarna, ukusna, zasitna i praktična za čovjeka dvadesetprvog stoljeća?
Svježe voće i salate dio su tradicionalne prehrane, ali za većinu to nije dovoljno široka lepeza namirnica. Osobito uspoređujući sa smjernicama za uravnoteženu prehranu djece, ali i istinskom potrebom za raznolikošću. Onome tko je eventualno probao zelene kašaste sokove te termički neobrađene torte i kolače još uvijek nije jasno kako složiti cjeloviti, zasitan obrok na sirovojelski način.
A pristupa sirovoj prehrani ima mnogo pa će tako neki sirovojedci jelovnik slagati na bazi ugljikohidrata, odnosno voća. Ovaj izbor ručka za oko četiri osobe niskoglikemijski je te se kalorijski temelji na prirodnim masnoćama: avokadu, ekstra djevičanskom maslinovom ulju i orasima.
Za predjelo: bistra juha s komoračem
Glavno jelo: marinirani patlidžani
Desert: začinjene pole jabuka
Preporuka je koristiti organski uzgojene neobrađene namirnice i hladno prešana ulja. Umjesto dehidratora za početak može poslužiti pećnica podešena na najnižu temperaturu s ventilatorom i odškrinutim vratima.
Bistra juha s komoračem
Sastojci:
4 šalice narezanog gomolja komorača
2 šalica narezane rajčice
žlica iscijeđenog limunovog soka
usitnjeni češanj češnjaka, žličica origana, žličica kadulje, žličica cvijeta soli
Za posluživanje: šalica narezanog avokada, pola šalice usitnjenog peršina i listića komorača
Priprema:
Komorač, rajčicu, limunov sok, češnjak, origano, kadulju i sol stavite u blender te dobro izradite.
Duži rad blendera smjesu će i ugrijati. Procijedite juhu i dodajte avokado, listiće peršina i komorača.
Juhu možete dodatno ugrijati do 41°C, primjerice u dehidratoru.
Marinirani patlidžani
Sastojci:
3 mala patlidžana
2 žličice cvijeta soli
Marinada: 2/3 šalice hladno prešana maslinova ulja, 2 žlice timijana, do pola žličice cvijeta soli
Za posluživanje: pola šalice rajčice sušene na suncu, prethodno namočene oko 3 sata i narezane, pola šalice usitnjenog peršina
Priprema:
Patlidžane ogulite i narežite na kolutove debljine oko 1 cm.
Posolite ih i ostavite oko pola sata u cjedilu. Isperite ih te dehidrirajte oko pola sata na 45°C.
Timijan istucite u mužaru i pripremite marinadu.
Patlidžane stavite u posudu, prelijte marinadom te je utrljajte u svaku plošku.
Posložite patlidžane na silikonsku podlogu i dehidrirajte ih oko dva sata na 45°C.
Poslužite ih sa sušenim rajčicama i peršinom.
Začinjene pole jabuka
Sastojci:
6 jabuka
Za umak:
2 šalice grožđica
1 žlica cejlonskog cimeta
2 žličice mljevenih klinčića
2 šalice izvorske vode
Za posluživanje: orasi, prethodno namočeni oko 2 sata te dehidrirani
Priprema:
Jabuke prerežite na pola i izvadite sredinu s košticama. Dehidrirajte ih oko pola sata na 45°C.
Preostale sastojke izradite u blenderu. Jabuke stavite u posudu i prelijte ih pripremljenim umakom.
Ostavite da odstoje oko pola sata. Jabuke zatim stavite na silikonsku podlogu, a preostali umak žlicom stavite u izdubljeni dio jabuke.
Dehidrirajte ih još oko 4 sata i poslužite tople s orasima.
Dobar tek!
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati