Ugostitelji: Ovo nije popuštanje, dajte nam da ugostimo građane. Kafići su sigurni
UGOSTITELJ i član Nezavisne udruge ugostitelja Dražen Biljan danas je u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog rekao da kava za van nije nikakvo popuštanje mjera.
Kaže da su samo s ovom mjerom kafići izjednačeni s drugima, a što nije bio slučaj kad im je bilo zabranjeno prodavanje kave za van.
"Ova mjera je donijela konačno izjednačavanje i na našu sekciju caffe barova. Mjesecima smo pričali da su kriteriji neujednačeni. Ovom mjerom, odnosno popuštanjem da i kafići mogu spremati kavu za van, je konačno ispravljena nepravda", kaže.
"Kava za van nije popuštanje mjera. Mi smo jedina djelatnost koja je zatvorena, dajte i nama da počnemo plesati. Popuštanje mjera će biti kad nam date da ugostimo naše građane. Od jeseni apeliramo na Stožer da pozove ugostitelje na razgovor", poručio je ugostitelj Dražen Biljan u emisiji "U mreži Prvog".
Poručio je kako su ugostiteljski objekti sigurna mjesta te da je većina ugostitelja poštivala mjere.
"Ja garantiram da smo sigurna mjesta i da ćemo sačuvati zdravlje građana", dodao je Biljan.
Misli da je otvorila oko trećina kafića
Jučer je, otkrio je Biljan, oko trećina zagrebačkih ugostitelja otvorila svoje kafiće.
Podsjetimo, jučer su ublažene mjere, a prema novim mjerama ugostiteljima je dozvoljeno prodavanje svih pića, ali za van. No mnogi od njih smatraju da ima ta mjera nimalo ne pomaže jer ljudi kavu mogu kupiti i na trafikama ili benzinskim crpkama, a drugo piće, kao što su sokovi ili alkoholna pića, ljudi mogu kupiti u dućanima.
Biljan kaže da još nema točan broj ljudi koji su otvorili svoje kafiće.
"Pravi podatak će biti kad Porezna uprava iznese izvještaj na tjednoj bazi koliko je uređaja pokrenuto", dodao je.
Biljan je rekao da su u hrvatskom gospodarstvu konstantni primjeri neujednačenih kriterija što je frustrirajuće za ugostitelje.
"Ispravljanje nepravde nastupilo je nakon 100 dana, primat u kavi za van uzele su druge djelatnosti. Našem sektoru nametnut je i trgovački dio poslovanja, naša primarna zadaća je ugostiti građane u našim objektima. Mi tu stvarno nemamo matematičke računice", rekao je Biljan.
"Postotak prometa je do 5 posto u odnosu na 15. veljače prošle godine, to je poražavajući podatak", dodao je.
Biljan smatra da vladine mjere trebaju ostati na snazi i dalje.
"Mi smo ušli u 12. mjesec u otežanom poslovanju. Barovi su zatvoreni pet mjeseci, važno je da mjere ostanu na snazi dok ne prodišemo", poručio je Biljan dodajući da su u novu godinu ušli s više od 1100 zatvorenih objekata.
"To je frustrirajuća informacija, na ovaj način se ne može preživjeti. Više od 40 posto tvrtki čija je domicilna djelatnost ugostiteljska je u blokadi. Unazad 100 dana više od 600 kolega je ušlo u blokadu", dodao je Biljan.
Državni tajnik: Nismo ni očekivali da će odmah zaraditi za plaće
Trener u fitness centru Ivan Vukas rekao je da je odaziv u teretanama u ponedjeljak bio dobar, ali ističe da će trebati vremena da se daju ozbiljnije usporedbe. Naglasio je kako su se i prije držali propisanih mjera.
Državni tajnik Ministarstva rada Dragan Jelić rekao je da je blago popuštanje dobar put.
"Ako budu dalje padali brojevi, znači da smo epidemiju uspjeli zadržati u normalnim uvjetima. Nismo očekivali da će netko tko otvori 15. veljače odmah moći zaraditi za plaće svojih konobara ili trenera, zato vladine mjere ostaju nepromijenjene i za veljaču, bez obzira koliko zarade otvaranjem. Ministar Marić je rekao da obročne fiksne mjere za veljaču ostaju nepromijenjene, svi koji su zatvoreni i imaju pad veći od 60 posto, moći će ih dobiti", poručio je Jelić.
*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati